fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi blago porasli treći dan zaredom

Indeksi blago porasli treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu su indeksi blago porasli, jer ulagači očekuju trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na blagi rast indeksa uticao je i zapisnik sa sjednice američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), koji je pokazao da njegovi čelnici smatraju da stanka u podizanju kamata ne predstavlja veći rizik, prenosi Hrportfolio.

Dow Jones ojačao je 0,24 odsto na 25.954 boda, S&P 500 porastao je 0,18 odsto na 2.784 poena, a Nasdaq indeks 0,03 odsto na 7.489 bodova.

Rast tih indeksa treći dan zaredom najviše se desio zahvaljujući objavi zapisnika sa sjednice Feda prošlog mjeseca, koji je pokazao da mnogi čelnici nijesu sigurni kakve će biti kamate kasnije.

Fed je podizao kamate tri godine, pri čemu ih je prošle godine povećao u četiri navrata za po 0,25 odsto.

Kako se navodi, još prije nekoliko mjeseci iz Feda su poručili je da bi u ovoj godini trebalo dodatno povećati cijenu novca, ali zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i slabljenja inflacijskih pritisaka, posljednjih mjeseci poručuju da će biti strpljivi po pitanju kamata.

Zapisnik sa sjednice Feda pokazao je da njegovi čelnici smatraju da u postojećim okolnostima stanka u podizanju kamata ne predstavlja veći rizik.

Analitičar u kompaniji Western Union Business Solutions Joe Manimbo kazao je da zapisnik u velikom dijelu pokazuje ono što je poručeno sa nedavne sjednice Feda.

„Imam osjećaj da će kamate biti zadržane na postojećim nivoima još neko vrijeme. Ali, Fed nije otklonio mogućnost povećanja kamata kasnije tokom godine ako negativni rizici po ekonomiju oslabe”, naveo je Manimbo.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će se u nastavku pregovora između SAD-a i Kine ove sedmice u Vašingtonu postići napredak.

Nakon razgovora u Pekingu, obje strane poručile su da je postignut napredak po nekim ključnim trgovinskim pitanjima, ali nijesu objavljeni nikakvi detalji.

U srijedu je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da pregovori idu dobro i ponovio da bi mogao prodžiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. marta.

Prema navodima pojedinih medija, Trump i kineski predsjednik Xi Jinping mogli bi se sastati narednog mjeseca kako bi potpisali sporazum ili osigurali „memorandum o razumijevanju“.

Trump je već naznačio i novi front, navodeći da bi SAD mogle da uvedu carine na uvoz evropskih automobila ako se ne postigne trgovinski dogovor sa Evropskom unijom (EU).

Na evropskim berzama cijene dionica u srijedu su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 odsto na 7.228 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,82 odsto na 11.401 poena, a pariski CAC 0,69 odsto na 5.195 bodova.

Najčitanije