fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi dostigli nove rekordne nivoe

Indeksi dostigli nove rekordne nivoe

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu je S&P 500 indeks u ponedjeljak dostigao novi rekordni nivo, kao i Nasdaq, jer su ulagače ohrabrili dobri ekonomski podaci i poslovni rezultati kompanija, pa je širenje koronavirusa palo u drugi plan.

Dow Jones je ojačao 0,6 odsto na 29.276 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 odsto na 3.352 boda, a Nasdaq indeks 1,13 odsto na 9.628 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nizu posljednjih podataka koji ukazuju na stabilan, pa i ubrzaniji rast američke ekonomije.

„Sjedinjene Američke Države (SAD) bilježi rast ekonomije. To izgleda kao čista košulja u prljavom vešu, globalno, i to daje podsticaj investitorima na kupovinu američkih dionica”, rekao je Paul Nolte portfolio menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

Pozitivno na tržište utiču i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni izvještaji kompanija. Od više od 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 70 odsto ostvarilo je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku 2,3 odsto veće nego godinu prije, dok su na početku sezone objave poslovnih rezultata očekivali pad zarada od 0,6 odsto.

Zbog toga su strahovanja od posljedica širenja koronavirusa pala u drugi plan, premda broj umrlih i zaraženih raste.

Dosad je u Kini umrlo više od hiljadu ljudi, dok je broj zaraženih premašio 42 hiljade. Van Kine zabilježeno je oko 320 slučajeva zaraze tim virusom u 24 države i regije.

Kako bi zaustavila širenje virusa, Kina je krajem januara u mnogim dijelovima zemlje produžila novogodišnje praznike, naredila zatvaranje fabrika i škola i otkazala mnoge avionske letove.
U ponedjeljak su se, međutim, mnogi radnici vratili na posao, a mnogi rade od kuće.

Analitičari kažu i kako pozitivno na tržišta utiču podsticajne mjere kineske centralne banke koja je smanjila neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta više od 240 milijardi USD kako bi poboljšala likvidnost.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u ponedjeljak su cijene dionica porasle u svim, osim u energetskom sektoru, a najviše su porasli tehnološki i potrošački.

Na evropskim berzama su cijene dionica u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 odsto na 7.446 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 odsto na 13.494 boda, a pariski CAC 0,23 odsto na 6.015 bodova.

Najčitanije