fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi dostigli nove rekordne vrijednosti

Indeksi dostigli nove rekordne vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne vrijednosti, najviše zahvaljujući skoku cijene dionice Walt Disneya, ali se trgovalo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Dow Jones porastao je 0,33 odsto na 27.783 boda, dok je S&P 500 ojačao neznatno na 3.094 poena. Nasdaq indeks oslabio je blago na 8.482 boda, prenosi Hrportfolio.

Nove rekordne vrijednosti Dow Jonesa i S&P 500 indekas najviše se zahvaljuju skoku cijene dionica Walt Disneya više od sedam odsto, nakon što je ta medijska kompanija objavila da se na njenu novu “streaming” uslugu, Disney +, pretplatilo deset miliona korisnika.

Cijena dionice konkurentskog Netflixa pala je tri odsto.

Podršku tržištu pružio je i komentar predsjednika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jeromea Powella, da bankari očekuju održiv rast ekonomije u narednom periodu.

Berzanski indeksi kreću se na rekordnim vrijendostima zahvaljujući smanjenju kamata Fed-a, naznakama da je zaustavljeno usporavanje rasta privrede i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

No, ulagači su posljednjih dana suzdržani zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, kazao je u ponedjeljak da su američki i kineski pregovarači blizu potpisivanju prve faze trgovinskog sporazuma i najavio da će uvesti dodatne carine ako Kina ne pristane na sporazum.

„Sve se vrti oko pregovora s Kinom, a ulagači nastoje da shvate hoće li uskoro biti potpisan sporazum ili ne. Ulagači ne žele prodavati, jer bi uskoro mogao biti potpisan sporazum, ali ne žele ni previše kupovati jer bi ponovno mogli ostati razočarani”, rekao je partner u firmi Cherry Lane Investments, Rick Meckler.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 odsto na 7.351 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,4 odsto na 13.230 bodova, a pariški CAC 0,21 odsto na 5.907 bodova.

Najčitanije