fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi korigovani nakon tri dana rasta

Indeksi korigovani nakon tri dana rasta

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u utorak su korigovani naniže, prekinuvši trodnevni rast, jer investitore ponovno brine mogućnost izbijanja recesije, s obzirom da su pali prinosi po američkim obveznicama.

Dow Jones spao je 0,66 odsto na 25.962 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,79 odsto na 2.900 poena, a Nasdaq 0,68 odsto na 7.948 bodova.

Indeksi su zašli u negativno područje u posljednjim minutama trgovanja, uslijed pada prinosa po američkim državnim obveznicama.

Ipak, Dow Jones je prethodnih dana nadoknadio veliki dio gubitaka od prošle srijede, kada je pao za 800 bodova. Dio gubitaka nadoknadili su i S&P i Nasdaq, pri čemu je trenutno S&P otprilike 3,6 odsto ispod rekordne vrijednosti koju je dostigao u julu, prenosi Hrportfolio.

“Kad se vozite rolerkosterom, jedino u što možete biti sigurni je da ćete završiti tamo gdje ste započeli. Ne idemo pretjerano ni u jednom smjeru, jer ekonomija i dalje raste”, rekao je strateg pri investicionom društvu Nuveen, Brian Nick.

Padu indeksa najviše su doprinijele dionice proizvođača čipova, osjetljive na vijesti o trgovinskom radu.

Pritom su dionice Micron Technologyja pale 1,7 odsto, AMD-a 2,4 odsto, a Netflixa 3,4 odsto.

Pale su i cijene dionica velikih američkih banaka poput Citigrupa, Bank of America J.P. Morgan Chasea, usljed ponovnog pada prinosa na desetogodišnje američke državne obveznice.

“U prethodne dvije sedmice, kada god su pali prinosi po obveznicama, cijene dionica su potonule”, ocijenio je direktor brokerskih operacija UBS-a na njujorškoj berzi, Art Cashin.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale u njih osam.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks spustio se 0,9 odsto na 7.125 bodova, frankfurtski DAX 0,55 odsto na 11.651 poen, a pariski CAC 0,5 odsto na 5.344 boda.

Najčitanije

U nedjelju posljednji turnir

Podgorica, (MINA) - Posljednji turnir zimske turneje Crnogorske tekbol lige biće odigran u nedjelju...