fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi na novim rekordnim nivoima

Indeksi na novim rekordnim nivoima

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu su u četvrtak dostigli nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje dobrim ekonomskim pokazateljima, solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i rastu cijena tehnoloških dionica.

Dow Jones je ojačao 0,92 odsto na 29.297 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,84 odsto na 3.316 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 odsto na 9.357 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordi tih indeksa zahvaljuju se, između ostalog, podatku da je promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u decembru porastao 0,3 odsto, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Taj podatak pokazao je da je američka ekonomija krajem prošle godine nastavila da raste umjerenim tempom, što je ublažilo zabrinutosti ulagača u vezi potrošnje, s obzirom da je nedavno nekoliko trgovačkih lanaca objavilo podatke o slabijoj nego što se očekivalo prazničnoj potrošnji.

Rekordima indeksa doprinio je i rast cijena dionica tehnoloških kompanija, kao što je Microsoft, jer se ulagači nadaju da će te firme objaviti dobre poslovne rezultate.

U četvrtak je, pak, bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate objavio Morgan Stanley, pa je cijena dionice te banke skočila 6,6 odsto. S druge strane, oštro je pala, gotovo osam odsto, cijena dionice Bank of New York Mellon, jer su rezultati te banke podbacili očekivanja.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 80 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku 0,4 odsto manje nego u istom periodu 2018. godine.

Ukoliko se ostvare te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju. Ipak, ulagači se nadaju da će rezultati biti bolji, a posebno u idućem periodu, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, s obzirom da su te dvije države u srijedu potpisale prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Na taj način je završen carinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno uticao na globalnu ekonomiju više od 18 mjeseci.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su u četvrtak blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 odsto na 7.609 bodova, a frankfurtski DAX 0,02 odsto na 13.429 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,11 odsto na 6.039 bodova.

Najčitanije