fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi na novim rekordnim nivoima

Indeksi na novim rekordnim nivoima

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u ponedjeljak su berzanski indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer se ulagači nadaju da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina postići trgovinski dogovor do kraja godine.

Dow Jones ojačao je 189 bodova ili 0,58 odsto na 28.065 bodova, S&P 500 porastao je 0,75 odsto na 3.133 poena, a Nasdaq indeks 1,32 odsto na 8.632 boda, prenosi HRportfolio.

Rekordna dostizanja ta tri indeksa desila su se zahvaljujući optimizmu u vezi sa parcijalnim trgovinskim dogovorom između SAD-a i Kine, nakon što su posljednjih dana i Vašington i Peking poručili da je dogovor vrlo blizu.

Tako su već prvog dana u ovoj sedmici nadoknađeni svi gubici od prethode sedmice kada su cijene dionica pale jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje do sada uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, što traži Kina kako bi se postigao parcijalni trgovinski dogovor.

Osim toga, američki Kongres prošle sedmice prihvatio je dva zakona kojima je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu, a Peking je osudio te zakone i poručio da će preduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

Nakon nekoliko dana povećane napetosti, posljednjih dana i Peking i Vašington poručuju da je trgovinski dogovor blizu.

To je oživjelo nadu ulagača da bi parcijalni trgovinski sporazum ipak mogao da bude postignut do kraja godine, čime bi se završio trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i izazvao je usporavanje rasta obe ekonomije.

Strateg u kompaniji CFRA Research Sam Stovall, kazao je da je trgovanje ovih dana odraz emocija investitora.

“Ako je dobar osjećaj da bi se nekakav trgovinski dogovor mogao postići, tržište skoči 100 bodova. A ako je osjećaj loš, tržište izgubi 100 bodova”, rekao je Stovall.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,95 odsto na 7.396 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,63 odsto na 13.246 poena, a pariski CAC 0,54 odsto na 5.924 boda.

Najčitanije