fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi nadoknadili dio gubitaka

Indeksi nadoknadili dio gubitaka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u utorak su porasle više od jedan odsto, jer su nakon stabilizacije kursa juana donekle splasnula strahovanja da će Kina koristiti valutu kao oružje u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je ojačao 1,21 odsto na 26.029 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 odsto na 2.881 bod, a Nasdaq indeks 1,39 odsto na 7.833 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su u ponedjeljak pali oko tri odsto, indeksi su u utorak nadoknadili dio gubitaka, jer je ulagače ohrabrila stabilizacija kursa kineskog juana.

Kineska centralna banka odredila je kurs juana na 6,86 CNY za USD, nakon što ga je dan prije postavila iznad sedam CNY za USD, zbog čega je cijena kineske valute zaronila na najniži nivo u 11 godina.

To je uznemirilo ulagače i izazvalo strahovanja da će Kina koristiti kurs u trgovinskom ratu sa SAD-om. Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na stranim tržištima postaju cjenovno konkurentniji, dok američki postaju skuplji na kineskom tržištu.

Na Vol stritu su cijene dionica pod pritiskom od polovine prošle sedmice kada je predsjednik SAD-a, Donald Trump, zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnih 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz.

Kina je početkom sedmice odgovorila slabljenjem kursa juana u odnosu na dolar, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Strahovanja od jačanja trgovinskih tenzija donekle su splasnula nakon stabilizacije kursa kineske valute i poruke iz Bijele kuće da Trump planira da pozove kinesku trgovinsku delegaciju na pregovore u septembru.

Prošle sedmice su trgovinski pregovori u Šangaju protekli bez pomaka. SAD i Kina vode trgovinski rat od prošle godine, a te su napetosti negativno uticale na globalne lance nabavke i potresle financijska tržišta.

Dosad su dvije najveće svjetske ekonomije međusobno uvela carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi USD, što šteti industrijskim kompanijama na obje strane Pacifika.

Najviše su na Vol stritu porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, 1,6 odsto, nakon što su dan prije potonule više od četiri odsto, jer te kompanije veliki dio prihoda ostvaruju u Kini, pa svaka loša ili dobra vijest o trgovinskim odnosima sa SAD izaziva velike promjene cijena tih dionica.

Na evropskim berzama cijene dionica su u utorak pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,72 odsto na 7.171 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,78 odsto na 11.567 bodova, a pariski CAC 0,13 odsto na 5.234 boda.

Najčitanije