fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi nadoknadili dio gubitaka

Indeksi nadoknadili dio gubitaka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u srijedu su porasle, nadoknadivši dio gubitaka iz prethodna dva dana, jer se ulagači nadaju da bi Vašington i Peking u predstojećim trgovinskim pregovorima mogli postići barem parcijalni dogovor.

Dow Jones je ojačao 0,7 odstoa na 26.346 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,91 odsto na 2.919 bodova, a Nasdaq 1,02 odsto na 7.903 boda, prenosi Hrportfolio.

Rast cijena dionica uslijedio je nakon izvještaja agencije Bloomberg da je Kina otvorena za parcijalni dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Financial Times objavio je da je Peking spreman da poveća kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda. To je ohrabrilo ulagače, s obzirom da je prethodnih dana tržište bilo pod pritiskom zbog pesimizma uoči nastavka trgovinskih pregovora danas i sjutra u Vašingtonu.

Optimizam na berzama kasnije je splasnuo jer je jedan kineski zvaničnik kazao da je dobra volja narušena nakon što je u utorak američka vlada proširila „crnu listu“ kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno uticalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta obje ekonomije.

U fokusu ulagača bio je i zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da je većina zvaničnika američke centralne banke podržala smanjenje kamatnih stopa tog mjeseca.

Zapisnik je pokazao i to da su svi zabrinuti zbog rizika koji prijete zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine i usporavanja rasta globalne ekonomije, ali da postoje različita mišljenja što to znači za američku privredu.

Zbog usporavanja rasta ekonomije, Fed je od početka godine u dva navrata smanjio ključne kamate po 0,25 procentnih bodova, a ulagači se nadaju da će to učiniti i na sjednici ovoga mjeseca, što bi trebalo da podrži tržište dionica.

Narednih dana u fokusu ulagača biće i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 3,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 odsto na 7.166 bodova, frankfurtski DAX 1,04 odsto na 12.094 boda, a pariski CAC 0,78 odsto na 5.499 bodova.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 19 saobraćajnih nezgoda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 19 saobraćajnih...