fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi ojačali drugi dan zaredom

Indeksi ojačali drugi dan zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina u trgovinskim pregovorima postići barem parcijalni dogovor.

Dow Jones ojačao je 150 bodova ili 0,57 odsto, na 26.496 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,64 odsto, na 2.938 poena, a Nasdaq indeks 0,6 odsto, na 7.950 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast cijena dionica drugi dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da će Kina i SAD u tekućim trgovinskim pregovorima postići barem parcijalni dogovor.

Dvije delegacije na ministarskom nivou razgovarale su u Vašingtonu, prvi put od kraja jula, kako bi pokušale da nađu rješenja za sukob koji traje već 15 mjeseci.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da su razgovori protekli dobro i da će se u petak sastati sa zamjenikom premijera Liu Heom, koji je na čelu kineske delegacije.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je da su kineski zvaničnici pokazali spremnost za pregovore, dok je iz američke trgovinske komore poručeno da dvije strane rade na više sporazuma, uključujući i onaj o izbjegavanju valutnih manipulacija.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno uticalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta obje ekonomije.

Posljednjih sedmica na Wall Streetu vlada nesigurnost kako zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, tako i zbog slabih pokazatelja iz američke ekonomije.

Međutim, podršku tržištu pruža nada da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u oktobru smanjiti ključne kamatne stope daljih 0,25 postotnih bodova, već treći put ove godine.

Narednih dana u fokusu ulagača biće i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 3,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 odsto, na 7.186 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 odsto, na 12.164 boda, a pariski CAC 1,27 odsto, na 5.569 bodova.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...