fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi ojačali zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima

Indeksi ojačali zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u utorak su značajno porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i optimizmu ulagača u vezi Brexita.

Dow Jones je ojačao 0,89 odsto na 27.024 boda, dok je S&P 500 porastao jedan odsto na 2.995 poena, a Nasdaq indeks 1,24 odsto na 8.148 bodova.

Skok indeksa najviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i banaka, između ostalih, JP Morgana, UnitedHealth grupe i Johnson & Johnsona (J&J), prenosi Hina.

Cijena dionice UnitedHealtha skočila je više od osam odsto, JP Morgana više od tri odsto, a J&J-a 1,6 odsto.

Tako je sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje počela dobrim izvještajima, iako je bilo i lošijih rezultata.

Dionica Goldman Sachsa pojeftinila je jer je ta investiciona banka u prethodnom kvartalu ostvarila nešto manju dobit nego što se očekivalo.

Pala je i dobit Wells Farga, ali je cijena dionice te banke porasla 1,6 odsto, jer se ulagači nadaju boljim rezultatima pod vođstvom novog čelnika koji će ovih dana stupiti na dužnost.

Nakon prvih poslovnih izvještaja, ulagači se nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što se očekuje.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 3,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

To je posljedica usporavanja rasta globalne ekonomije zbog trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska finansijska tržišta, poremetio proizvodnju i lance dobavljača.

U fokusu ulagača je i Brexit, s obzirom da se u sjutra i petak održava ključni sastanak između Velike Britanije i Evropske unije (EU), a nakon komentara glavnog pregovarača EU-a, Michela Barniera, ulagači se nadaju da bi se ipak mogao postići dogovor o sporazumnom raskidu.

Velika Britanija i EU su, kako se čini, blizu usaglašavanja detaljnog nacrta sporazuma o Brexitu, iako zvaničnici nijesu uvjereni da će biti spreman na vrijeme za ključni evropski sastanak na vrhu ove sedmice.

„Ako se riješi trgovinski spor između SAD-a i Kine i ako bude postignut razumski dobar dogovor o Brexitu, to bi unijelo optimizam na tržišta. Zajedno s dobrim poslovnim rezultatima kompanija, uslijedili bi dobri dani”, rekao je partner u firmi Cherry Lane Investments, Rick Meckler.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom porasle.

Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 7.211 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 1,15 odsto na 12.629 poena, a pariski CAC 1,04 odsto na 5.702 boda.

Najčitanije