fbpx

Indeksi oslabili

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u utorak su cijene dionica pale, najviše u finansijskom sektoru, jer su ulagači nesigurni zbog recesijskih prijetnji i jer nema pozitivnih pomaka u trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones oslabio je 0,48 odsto na 25.774 boda, S&P 500 skliznuo je 0,33 odsto na 2.868 poena, a Nasdaq indeks 0,34 odsto na 7.826 bodova, prenosi HRportfolio.

Na samom početku trgovanja cijene dionica u utorak su porasle, kao i dan prije, kada je ulagače oraspoložila izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će trgovinski pregovori sa Pekingom biti nastavljeni.

Entuzijazam ulagača splasnuo je nakon saopštenja iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova da u posljednje vrijeme nije bilo nikakvog telefonskog razgovora o trgovinskim pregovorima.

Ulagači su oprezni i zbog toga što američkoj ekonomiji prijeti rizik od recesije, na što upućuju signali sa tržišta obveznica.

Naime, prinosi na dvogodišnje američke državne obveznice i dalje su veći nego na desetogodišnje obveznice, a ta inverzija krivulje prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija.

Ta inverzija krivulje prinosa pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

Direktor u kompaniji Cresset Capital Management, Jack Ablin, kazao je da bi moglo da bude vrlo konfuzno, i nažalost, bez nekog napretka u trgovinskim pregovorima ekonomija bi mogla da bude pod pritiskom.

U utorak su najviše pale, u prosjeku 0,7 odsto, cijene dionica u finansijskom sektoru, koje obično slabe u okruženju usporavanja rasta ekonomije i smanjenja kamatnih stopa.

S druge strane, grupu dobitnika predvodio je komunalni sektor, koji se smatra defanzivnim, sa prosječnim rastom cijena dionica za 0,14 odsto.

Od početka avgusta S&P 500 indeks izgubio je skoro četiri odsto zbog strahovanja ulagača od recesije, koja su ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineske, njemačke i nekih drugih ekonomija.

To je posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već više od godinu, neizvjesnosti u vezi Brexita i geopolitičkih tenzija.

Na većini evropskih berzi cijene dionica u utorak su porasle.

Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno, 0,08 odsto, na 7.089 bodova, frankfurtski DAX ojačao je 0,62 odsto na 11.730 poena, a pariski CAC 0,67 odsto na 5.387 bodova.

 

Najčitanije