fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi oslabili drugi dan zaredom

Indeksi oslabili drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer ulagače zabrinjava novi rast napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine oko trgovinskog dogovora.

Dow Jones je oslabio 0,41 odsto, na 27,82 hiljade bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 odsto, na 3.108 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 odsto, na 8.526 bodova, prenosi Hrportfolio.

Poslednjih sedmica indeksi su dostizali najviše nivoe u istoriji zahvaljujući porukama iz Vašingtona da je blizu dogovor s Pekingom u vezi prve faze trgovinskog sporazuma.

Mediji posljednjih dana izvještavaju da je raspoloženje u Pekingu u vezi sporazuma pesimistično jer američki predsjednik Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda.

Trump je najavio i novo povećanje carina, ako Kina ne pristane na dogovor.

Mediji pišu da parcijalni trgovinski sporazum možda neće biti završen u ovoj godini.

„Trump je prije najavio povećanje carina 15. decembra, a tržišta su se nadala da će prva faza trgovinskog sporazuma do tada biti riješena”, kazao je direktor u kompaniji Hotizon Investments, Scott Ladner.

Ulagače nije ohrabrila ni objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke centralne banke (Fed), na kojoj su ključne kamate smanjene treći put ove godine.

Neki su se nadali naznakama da bi Fed mogao da nastavi sa smanjenjem kamata, ali se čini da je popuštanje monetarne politike završeno za ovu godinu.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su u srijedu pale, a porasle su samo u komunalnom, nekretninskom i energetskom sektoru.

I na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,84 odsto, na 7.262 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 odsto, na 13.158 bodova, a pariski CAC 0,25 odsto, na 5.894 boda.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...