fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oslabili na početku sedmice

Indeksi oslabili na početku sedmice

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, jer ulagači ne žele da rizikuju uoči nekoliko važnih događaja i roka do kojeg je Vašington najavio dodatne carine na kineski uvoz.

Dow Jones oslabio je 105 bodova ili 0,38 odsto, na 27.909 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 odsto, na 3.135 poena, a Nasdaq indeks 0,4 odsto, na 8.621 bod, prenosi Hrportfolio.

Krajem prošle sedmice ti indeksi su rasli zahvaljujući porukama iz Vašingtona da trgovinski pregovori teku dobro i da je parcijalni dogovor blizu. I Kina je poručila da želi što prije postići dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Međutim, ulagači su oprezni jer nijesu objavljeni nikakvi detalji, dok mediji pišu kako Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor.

Ostaje da se vidi može li se dogovor postići prije 15. decembra, za kada je Vašington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

U petak je ekonomski savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow, kazao da taj rok ostaje na snazi i dodao da se vode vrlo konstruktivni razgovori, gotovo svakodnevno, te da je dogovor blizu.

„Ulagači su na oprezu. Svi samo čekaju što će se dogoditi 15. decembra. To je najveći kratkoročni faktor koji će najvjerovatnije uticati na trgovanje”, kazao je direktor u firmi Horizon Investmant Services, Chuck Carlson.

Ove sedmice se održava i posljednja sjednica čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer privreda solidno raste i jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope.

Međutim, ulagači će pažljivo pratiti poruke Feda o situaciji u privredi i tome što planira dalje.
Uz to, u četvrtak će biti održani parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji, koji bi mogli uticati na način na koji će Britanija izaći iz Evropske unije (EU).

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u tehnološkom i zdravstvenom.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je oko 25 odsto, što se najviše zahvaljuje smanjenju kamata Feda u tri navrata po 0,25 postotnih bodova kako bi se podržao rast ekonomije, kao i nadi ulagača da će SAD i Kina postići barem parcijalni trgovinski dogovor.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 odsto, na 7.233 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 odsto, na 13.105 bodova, a pariski CAC 0,59 odsto, na 5.837 bodova.

Najčitanije