fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi oštro pali nakon Trumpovih prijetnji Kini

Indeksi oštro pali nakon Trumpovih prijetnji Kini

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u četvrtak su oštro pale, drugi dan uzastopno, jer je ulagače uznemirila poruka američkog predsjednika, Donalda Trumpa, da će uvesti dodatne carine od deset odsto na 300 milijardi USD vrijedan uvoz iz Kine.

Dow Jones oslabio je 1,05 odsto na 26.583 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,9 odsto na 2.953 poena, a Nasdaq indeks 0,79 odsto na 8.111 bodova, prenosi SEEbiz.

U prvom dijelu trgovanja činilo se da će se tržište oporaviti od oštrog pada dan prije, kada su poruke iz američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da ne treba očekivati daljnje agresivno smanjenje kamata, razočarale ulagače.

Činilo se da će gubici od srijede biti nadoknađeni jer su poruke iz Fed-a zapravo naznačile da rast američke privrede ne usporava tako oštro da bi trebalo značajnije smanjivati kamate, što je ulagače navelo na kupovinu dionica.

No, situacija na tržištu naglo se promijenila, a cijene dionica oštro pale nakon što je Trump zaprijetio Kini dodatnim carinama.

“Trgovinski pregovori se nastavljaju, a tokom pregovora SAD će 1. septembra početi da naplaćuje male dodatne carine od deset odsto na preostalu robu i proizvode koji dolaze u našu zemlju iz Kine vrijedne 300 milijardi USD. To ne uključuje 250 milijardi USD vrijednu robu koju se već carini s 25 odsto”, objavio je Trump na Twitteru.

Trump je takođe kritikovao Kinu što nije ispunila obećanja da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Trumpova poruka uslijedila je dan nakon što su američki i kineski predstavnici u Šangaju završili dvodnevne pregovore bez bitnih pomaka, iako su obje strane razgovore ocijenile konstruktivnima.

Zbog toga su na tržištu ponovno ojačala strahovanja od negativnog uticaja trgovinskog sukoba na rast globalne ekonomije.

SAD i Kina, naime, vode trgovinski rat od prošle godine, a te su napetosti negativno uticale na globalne snabdjevne lance i potresle finansijska tržišta.
Do sada su dvije najveće ekonomije svijeta međusobno uvele carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi USD, što šteti industrijskim firmama na obje strane Pacifika.

Veći pad cijena dionica spriječili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, između ostalih, General Motorsa, Kellogga i Verizon Communicationsa.

Do sada je 355 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaju, pri čemu je njih oko 74,5 odsto nadmašilo očekivanja po pitanju zarade.

Stoga su analitičari povećali procjene, pa sada u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju bile 2,5 odsto veće nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su na početku sezone objava kvartalnih izvještaja očekivali pad zarada 0,2 odsto.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 7.584 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,53 odsto na 12.253 poena, a pariski CAC 0,7 odsto na 5.557 bodova.

Najčitanije