fbpx

Indeksi pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u utorak je S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljednjih mjesec, jer je ulagače zabrinula najava pokretanja istrage za opoziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa.

Dow Jones oslabio je 0,53 odsto na 26.807 bodova, S&P 500 skliznuo je 0,84 odsto na 2.966 poena, a Nasdaq indeks 1,46 odsto na 7.993 boda, prenosi HRportfolio.

Pad indeksa posljedica je političke nesigurnosti u Vašingtonu nakon što je u utorak predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi kazala da će njin dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv Trumpa.

Zastupnički dom, koji kontrolišu demokrate, ispitaće je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda da postane predsjednički kandidat Demokratske stranke na izborima sljedeće godine.

Trump je odgovorio da će objaviti cjeloviti transkript telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u kojem je, kako tvrdi njegova opozicija, vršio pritisak na ukrajinskog čelnika da istraži Bidena.

Trump je poručio da je poziv bio “potpuno primjeren” i da nije izvršio pritisak na Zelenskog da istraži Bidena i uslovljavao američku pomoć u zamjenu za istragu, o čemu američki mediji izvještavaju već danima.

Ulagače su zabrinuli i slabiji nego što se očekivalo podaci o povjerenju potrošača, što je ojačalo zabrinutosti u vezi sa negativnim uticajem američko-kineskog trgovinskog sukoba na ekonomiju.

Direktor kompanije Wedbush Securities, Michael James, kazao je da bi sve to zajedno moglo da narednih dana podstakne povećane oscilacije na tržištu u oba smjera.

Na tržište je loše uticao i Trumpov govor na zasjedanju Ujedinjenih naroda u kojem je oštro kritikovao kineske trgovinske prakse i poručio da neće prihvatiti lošu trgovinsku nagodbu sa Kinom.

Peking je poručio da dvije najveće svjetske ekonomije moraju međusobno da se poštuju zbog obostrane, ali i koristi ostatka svijeta.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 odsto na 7.291 bod, frankfurtski DAX skliznuo je 0,28 odsto na 12.307 poena, a pariski CAC 0,04 odsto na 5.628 bodova.

Najčitanije