fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali drugi dan zaredom

Indeksi pali drugi dan zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu su cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer su poslovni rezultati nekih kompanija izazvali strahovanja od negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog sukoba na ekonomiju.

Dow Jones oslabio je 0,42 odsto na 27.219 bodova, S&P 500 skliznuo je 0,65 odsto na 2.984 poena, a Nasdaq indeks 0,46 odsto na 8.185 bodova, prenosi HRportfolio.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica CSX-a, sa padom cijene za više od deset odsto, nakon što je taj željeznički prevoznik tereta izvijestio o slabijim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju i smanjio procjene prihoda u cijeloj godini.

To je izazvalo strahovanja od negativnog uticaja kinesko-američkog trgovinskog sukoba na ekonomiju.

Zbog pada cijena dionica željezničkih prevoznika, S&P 500 indeks industrijskog sektora skliznuo je više od dva odsto.

Ulagači su zabrinuti i zbog nedavne izjave predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da predstoji još dug put do trgovinskog dogovora sa Kinom i da je spreman da uvede carine na dodatnih 325 milijardi USD vrijedan kineski uvoz.

Prije nekoliko sedmica Vašington i Peking dogovorili su nastavak trgovinskih pregovora, a Trump je obećao da tokom pregovora neće uvoditi dodatne carine.

Direktor u Williams Capital Group, Stephen Carl, kazao je da postoji velika nesigurnost u vezi trgovine jer bi uticaj tog sukoba mogao da bude veliki.

„Veće carine mogle bi da povećaju troškove poslovanja”, kazao je Carl.

S druge strane, tržište je podržano očekivanjima da će zbog usporavanja rasta ekonomije Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) krajem jula smanjiti ključne kamatne stope za barem 0,25 procentnih bodova.

Tada će u fokusu ulagača biti kvartalni poslovni izvještaji kompanija.

Većina kompanija do sada je izvijestila o boljim nego što se očekivalo rezultatima.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti za 0,4 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, dok su prije sedmicu očekivali pad zarada za 0,2 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 odsto na 7.535 bodova, frankfurtski DAX skliznuo je 0,72 odsto na 12.341 poen, a pariski CAC 0,76 odsto na 5.571 bod.

Najčitanije