fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali nakon napada u Saudijskoj Arabiji

Indeksi pali nakon napada u Saudijskoj Arabiji

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su pali zbog geopolitičkih rizika i mogućih ekonomskih posljedica nakon napada na saudijska naftna postrojenja, ali je energetski sektor znatno porastao zbog snažnog skoka cijena nafte.

Dow Jones je oslabio 0,52 odsto na 27.076 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 odsto na 2.997 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 odsto na 8.153 boda, prenosi Hrportfolio.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih osam cijene dionica su pale, jer se ulagači plaše jačanja geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku nakon napada dronovim na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne kompanije Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i prekinuli proizvodnju, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran.

Zbog toga su porasle tenzije između Irana i Saudijske Arabije te njenog saveznika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je povećalo nesigurnosti u toj naftom bogatoj regiji.

Uz to, ojačala su strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte, kao i mogućih posljedica po ekonomski zbog rasta cijena „crnog zlata“.

Procjenjuje se da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovina njene cjelokupne proizvodnje, odnosno pet odsto ukupne svjetske. Zbog toga su cijene nafte na svjetskim tržištima skočile više od deset odsto, na najviše nivoe u četiri mjeseca, a u jednom su trenutku bile u plusu i više od 20 odsto.

Zahvaljujući tome, cijene dionica u energetskom sektoru skočile su 3,3 odsto, a zbog rasta geopolitičkih napetosti poskupile su i dionice proizvođača oružja.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica u avio-kompanijama i brodarskom sektoru, jer bi rast cijena nafte mogao povećati troškove za gorivo.

Znatno je, 1,4 odsto, pao i S&P 500 indeks trgovačkog sektora, jer bi i te kompanije mogle biti pogođene zbog rasta troškova goriva.

Podršku tržištu pruža popuštanje trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora početkom oktobra. Uz to, ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama. Američka centralna banka odlučivaće ove sedmice o kamatnim stopama, a većina analitičara očekuje da će Fed dodatno smanjiti kamate 0,25 procentnih bodova, nakon što je to već učinio u junu.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 odsto na 7.321 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,71 odsto na 12.380 bodova, a pariski CAC 0,94 odsto, na 5.602 boda.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...