fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali treću sedmicu zaredom

Indeksi pali treću sedmicu zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su pale i prošle sedmice, treće zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i otvaranja novog trgovinskog sukoba, između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU).

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,9 odsto, na 26.573 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 odsto, na 2.952 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,5 odsto, na 7.982 boda, prenosi SEEbiz.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa treću sedmicu zaredom je posljedica slabih podataka iz američke ekonomije, koji su izazvali strahovanja ulagača od usporavanja rasta, pa čak i recesije.

Institut za upravljanje nabavkom (ISM) objavio je da je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u septembru skliznuo na 52,6 bodova, najniži nivo od polovine 2016. godine, dok je proizvodna aktivnost pala na najniže nivoe u posljednjih deset godina.

Zbog toga su u utorak i srijedu cijene dionica potonule oko tri odsto.

Međutim, krajem sedmice tržište se oporavilo jer su ojačale špekulacije o daljem smanjenju ključnih kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Nakon slabih ekonomskih pokazatelja, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da izgledi za smanjenje kamata Feda u oktobru iznose oko 77,5 odsto, dok su još početkom sedmice ti izgledi iznosili 40 odsto.

„Slabost pokazatelja, posebno iz neproizvodnog sektora, mogla bi podstaći Fed na smanjenje kamata treći put ove godine”, kazala je direktorica u firmi Bokeh Capital Partners, Kim Forrest.

Ulagači se sada nadaju da bi, osim u oktobru, Fed mogao da smanji kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta u ovoj godini.

„Na kritičnoj smo tački. Usporava rast globalne ekonomije, kao i američke, zbog trgovinskih sukoba i nesigurnosti po pitanju trgovinske politike. Međutim, tržište voli jeftin novac, a kada ga dobije, tada poraste”, kazao je direktor u firmi EventShares, Ben Phillips.

Podršku tržištu pružio je i solidan izvještaj o zapošljavanju u SAD-u.

U septembru je broj zaposlenih porastao 136 hiljada, što je, doduše, nešto manji rast nego što su analitičari očekivali, ali veći nego mjesec prije, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 odsto, najniži nivo u 50 godina.

Ti podaci ublažili su strahovanja ulagača od oštrog usporavanja rasta američke ekonomije, dok je podatak da je prosječna satnica u septembru stagnirala u odnosu na avgust odagnao zabrinutosti u vezi jačanja inflacije.

S druge strane, tržišta su bila pod pritiskom zbog istrage za mogući opoziv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, ali i zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, kao i SAD-a i Evropske unije.

Naime, polovinom sedmice američka vlada je najavila uvođenje carina od 25 odsto na evropske proizvode, kao što su francuska vina, italijanski sir i škotski viski, u znak odmazde zbog nelegalnih evropskih subvencija Airbusu.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavila je popis sa stotinama evropskih proizvoda kojima će se nametnuti nove carine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijardi USD kako bi nadoknadio štetu.

Nove carine bi trebalo da stupe na snagu 18. oktobra, dok je Evropska komisija najavila protivmjere istog intenziteta.

Zbog toga su na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 3,6 odsto, na 7.155 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo tri odsto, na 12.012 bodova, a pariski CAC 2,7 odsto, na 5.488 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks pao 2,1 odsto, na 21.410 bodova.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...