fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali zbog poruka Fed-a

Indeksi pali zbog poruka Fed-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su pale, što je posljedica poruka američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da neće biti agresivna u smanjenju kamatnih stopa, dok podršku tržištima pružaju solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones je na Vol stritu oslabio 0,6 odsto na 27.154 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 odsto na 2.976 poena, a Nasdaq indeks 1,2 odsto, na 8.146 bodova, prenosi Hina.

Pad tih indeksa s rekordnih vrijednosti najviše je posljedica splasnulih nada ulagača da će Fed krajem mjeseca agresivno smanjiti ključne kamatne stope za 0,5 procentnih poena.

Još u četvrtak trgovci na tržištu novca procjenjivali su da postoji 70 odsto izgleda da će Fed kamate srezati za 0,5 procentnih poena.

Te špekulacije su bile posljedica izjave predsjednika ogranka Fed-a u Njujorku, Johna Williamsa, da banka, s obzirom na nisku inflaciju, ne može dopustiti čekanje hoće li se potencijalni ekonomski rizici materijalizovati.

No, već drugi dan Fed je preko Wall Street Journala poručio da nije spreman na smanjenje kamata za 0,5 procentnih poena.

Wall Street Journal piše da je izgledno smanjenje kamata za 0,25 procentnih poena na predstojećoj sjednici, a potom je moguće dalje smanjenje cijene novca zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i trgovinskih neizvjesnosti.

Zbog toga su u petak izgledi za smanjenje kamata Fed-a za 0,5 procentnih poena skliznuli na samo 22 odsto.

I dok su poruke Fed-a razočarale ulagače, podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine američkih kompanija koje su do sada objavile kvartalne izvještaje.

Zbog toga su analitičari povećali procjene. Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti jedan odsto veća nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su prije sedmicu očekivali pad zarada 0,2 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale, što je posljedica usporavanja rasta ekonomije eurozone, strahovanja od negativnog uticaja trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine te neizvjesnosti zbog Brexita.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 odsto na 7.508 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,5 odsto na 12.260 poena, a pariski CAC 0,4 odsto na 5.552 boda.

Na berzi u Tokiju Tokijskoj, Nikkei indeks je pao jedan odsto na 21.466 bodova.

Najčitanije