fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali zbog širenja koronavirusa

Indeksi pali zbog širenja koronavirusa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su oštro pale, jer se ulagači plaše negativnih posljedica širenja korona virusa na kinesku i svjetsku ekonomiju.

Dow Jones indeks na Vol stritu pao je 2,5 odsto na 28.256 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,1 odsto na 3.225 poena, a Nasdaq indeks 1,8 odsto na 9.150 bodova.

Najveći sedmični pad indeksa od avgusta prošle godine posljedica je širenja korona virusa u i van Kine, prenosi Hina.

Od tog virusa je u Kini do sada umrlo više od 300 ljudi, a zaraženo ih je više od 14 hiljada, pri čemu su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u oko 20 zemalja svijeta.

Kina preduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantena u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, ali su ulagači zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni uticaj na privredu.

Avio-kompanije otkazuju letove ka Kini i van države, a mnoge kompanije su privremeno obustavile poslovanje u Kini.

Analitičari smatraju da će širenje korona virusa, poput svojevremeno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Analitičari JPMorgana smanjili su zbog toga procjene rasta kineske privrede u prvom ovogodišnjem tromjesečju s prethodnih 6,3 odsto na 4,9 odsto, dok bi u cijeloj ovoj godini rast mogao iznositi 5,6 odsto.

„Iskustva sa SARS virusom iz 2003. godine pokazuju da bi šok mogao imati veliki uticaj na ekonomsku aktivnost, posebno ako se zbog straha smanji mobilnost ljudi. Prelivanje negativnog uticaja iz Kine na ostatak svijeta mogao bi biti puno veći nego u doba SARS epizode, s obzirom da je od tada udio kineske ekonomije u svjetskoj znatno porastao”, pišu analitičari JPMorgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

Zbog toga su smanjili i procjenu rasta globalne privrede u prvom tromjesečju za 0,3 procentna poena.

Zbog korona virusa je u drugi plan pao Brexit. U petak je Britanija službeno izašla iz Evropske unije (EU), čime je završen jedan proces koji je trajao tri i po godine, a počinje novi koji bi trebalo da potraje 11 mjeseci.

U tom tranzicionom periodu Britanija i EU trebalo bi da postignu dogovor o budućim trgovinskim odnosima.

U četvrtak su rejting agencije S&P i Moody’s upozorile da će rejting Britanije biti pod pritiskom ako nakon Brexita pristup Britanije jedinstvenom evropskom tržištu bude ograničen.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,9 odsto na 7.286 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,4 odsto na 12.981 poen, a pariški CAC 3,6 odsto na 5.806 bodova.

Zbog toga je STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica pao oko tri odsto, što je njegov najveći sedmični gubitak u posljednjih šest mjeseci.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks skliznuo je 2,6 odsto na 23.205 bodova.

Najčitanije