fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pod pritiskom napetosti na Bliskom istoku

Indeksi pod pritiskom napetosti na Bliskom istoku

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer se ulagači plaše rasta napetosti na Bliskom istoku, a među najvećim gubitnicima bio je energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,42 odsto, na 28.583 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 odsto, na 3.237 poena, a Nasdaq indeks 0,03 odsto, na 9.068 bodova, prenosi Hina.

Nakon što su dan prije porasli, u utorak su indeksi izgubili te dobitke jer se ulagači plaše rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u vazdušnom udaru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a Iran najavio osvetu.

„Tržište je malo zakoračilo unazad, predahnulo, malo se konsolidovalo, dok ulagači prate situaciju na Bliskom istoku”, kazao je portfelj menadžer u fondu Natixis Investment Manager’s Multi-Asset Portfolio Solutions, Jack Janasiewicz.

Među najvećim gubitnicima bio je energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte nakon nekoliko dana znatnog rasta.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, terminski S&P 500 indeks pao je više od jedan odsto zbog vijesti da je na iračku bazu u kojoj su stacionirani američki vojnici rano jutros ispaljeno najmanje devet raketa.

To znači da bi cijene dionica na najvećoj svjetskoj berzi mogle pasti i u srijedu.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 odsto, na 7.573 boda, dok je pariski CAC skliznuo 0,02 odsto, na 6.012 poena. Frankfurtski DAX ojačao je 0,76 odsto, na 13.226 bodova.

Najčitanije