fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pod pritiskom pada potrošnje u SAD-u

Indeksi pod pritiskom pada potrošnje u SAD-u

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks pali, nakon podatka o najvećem padu američke potrošnje od 2009. godine, dok podršku tržištu pruža nada ulagača u trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je oslabio 0,41 odsto na 25.439 bodova, dok je S&P 500 pao 0,27 odsto na 2.745 bodova. Nasdaq je ojačao 0,09 odsto na 7.426 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa posljedica je neočekivano oštrog pada prometa u trgovini na malo u SAD-u, što ukazuje na slabljenje potrošnje, najvećeg pokretača rasta američke ekonomije.

Promet u maloprodaji pao je u decembru 1,2 odsto na mjesečnom nivou, najviše od septembra 2009. godine, dok su analitičari očekivali rast od 0,2 odsto.

Zbog toga su analitičari smanjili procjene rasta američke ekonomije u četvrtom tromjesečju prošle godine na dva odsto, a mnogi se plaše i daljnjeg usporavanja rasta, kao što je slučaj u Kini i eurozoni.

„Tržište raste od Božića, ali uz prisutnost brojnih zabrinutosti. Neke od tih zabrinutosti mogle bi se uskoro ostvariti, pa su ulagači zbog toga suzdržani”, kazao je direktor u kompaniji Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Osim usporavanja rasta ekonomije, ulagače zabrinjava i mogućnost slabljenja zarada kompanija.

Doduše, zarade su zasad solidne. Dosad je oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto prošlogodišnje tromjesečje, pri čemu ih je 71 odsto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Zbog toga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjem nivou u proteklom tromjesečju iznositi 16,2 odsto, dok se na početku sezone objavljivanja poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 odsto.

Međutim, mnoge su kompanije smanjile procjene rasta zarada zbog usporavanja globalne ekonomije.

Stoga sada analitičari očekuju da će u tekućem kvartalu zarade kompanija u prosjeku pasti 0,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od drugog tromjesečja 2016. godine.

Podršku tržištu pruža i optimizam ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, koji se vode u Pekingu.

Donedavno je predsjednik SAD-a Donald Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. marta odmah nakon toga mogao da poveća carine s deset na 25 odsto na 200 milijardi USD vrijedan uvoz kineskih proizvoda.

On je, međutim, ovih dana kazao da je voljan da produži rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. marta ako vidi da pregovori dobro napreduju.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je u četvrtak zamijenilo 7,2 milijarde dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obim iznosio 7,43 milijarde.

I na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 odsto na 7.197 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,69 odsto na 11.089 bodova, a pariski CAC 0,23 odsto na 5.062 boda.

Najčitanije