fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pod pritiskom političke nesigurnosti

Indeksi pod pritiskom političke nesigurnosti

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale zbog političke nesigurnosti u Vašingtonu, ali veće gubitke spriječile su poruke iz Kine da je spremna da kupuje više američkih proizvoda.

Dow Jones oslabio je 0,3 odsto, na 26.891 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,24 odsto, na 2.977 poena, a Nasdaq indeks 0,58 odsto, na 8.030 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad indeksa posljedica je političkih nesigurnosti, nakon što je objavljen izvještaj zviždača ukazao na to da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020, ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.

Prijava zviždača odnosi se na telefonski razgovor u kojem je Trump pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži Joea Bidena, najvjerovatnijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020. i njegovog sina Huntera koji je radio za gasnu kompaniju u Ukrajini.

Zbog tog izvještaja u utorak zastupnici Demokratske stranke u Kongresu pokrenuli istragu za mogući opoziv Trumpa, koji tvrdi da nije učinio ništa loše.

„Ako se ovo razvije u nešto više, za tržište će biti važno kako će reagovati potrošači. Bez toga, ovo bi mogla biti samo kratkoročna nestabilnost tržišta”, kazao je strateg u firmi Robert W. Baird, Willie Delwich.

S druge strane, tržište su podržali znakovi poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.
Na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,84 odsto, na 7.351 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 odsto, na 12.288 poena, a pariski CAC 0,66 odsto, na 5.620 bodova.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...