fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pod pritiskom trgovinskih tenzija

Indeksi pod pritiskom trgovinskih tenzija

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u srijedu su pale, čime je nastavljeno nestabilno trgovanje jer se ulagači plaše jačanja napetosti u trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine nakon novih prijetnji iz Vašingtona.

Dow Jones je oslabio 0,39 odsto na 25.776 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 odsto na 2.856 poena, a Nasdaq indeks 0,45 odsto na 7.750 bodova.

Nakon što su dan prije cijene dionica porasle jer su se ulagači ponadali da se tenzije između Vašingtona i Pekinga smanjuju nakon što je SAD ublažio restrikcije protiv Huawei-a, u srijedu su ponovno pale jer se čini da to nije tako, prenosi Hrportfolio.

SAD je prošle sedmice uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih firmi bez dozvole Vlade, zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti, a mediji sada pišu da predsjednik SAD-a Donald Trump razmatra uvođenje sankcija za još jednu kinesku tehnološku firmu – Hikvision.

Zbog toga analitičari smatraju da Trumpova težnja možda nije samo postizanje trgovinskog dogovora nego i zauzdavanje kineskih tehnoloških ambicija.

Ulagači se najviše plaše nastavka trgovinskog rata koji bi mogao dovesti do usporavanja rasta obje ekonomije i pritisnuti zarade kompanija.

„Trgovanje između SAD-a i Kine neće biti kakvo je bilo prije dva mjeseca. U svjetlu toga, tržište će prilagoditi očekivanja u vezi rasta zarada američkih kompanija”, rekao je direktor u firmi Clearstead Advisors, Jim Awad.

Objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) u srijedu nije značajnije uticala na tržište jer se pokazalo da su čelnici Fed-a saglasni da nema razloga za mijenjanje kamatnih stopa i da će još neko vrijeme biti strpljivi po tom pitanju.

„Ne izgleda kao da su spremni zazvoniti na uzbunu i razgovarati što bi mogli preduzeti. Čini se da je Fed upravo tamo gdje želi biti i ne želi se nagnuti niti na jednu stranu”, rekao je strateg u firmi National Securities, Art Hogan.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 odsto na 7.334 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 odsto na 12.168 bodova.

Pariski CAC oslabio je 0,12 odsto na 5.378 bodova.

Najčitanije