fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli peti dan zaredom

Indeksi porasli peti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u ponedjeljak su porasle, peti trgovinski dan zaredom, jer su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Meksiko postigli sporazum o imigraciji, pa je Vašington odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika.

Dow Jones je ojačao 0,3 odsto na 26.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto na 2.886 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 odsto na 7.823 boda, prenosi Hrportfolio.

Ulagače je ohrabrio dogovor između SAD-a i Meksika od petka, prema kojemu će Meksiko poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz centralne Amerike u SAD. Vašington je odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika, što je trebalo da stupi na snagu u ponedjeljak.

Ulagači su se plašili otvaranja još jednog trgovinskog sukoba u vrijeme kada napetosti između SAD-a i Kine povećavaju rizik od usporavanja rasta svjetske ekonomije.

Tržište podržava i nada ulagača da će američka centralna banka zbog usporavanja ekonomskog rasta uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

Vol strit neprestano raste od prošloga utorka, kada je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će centralna banka djelovati prema potrebi, s obzirom na rizike od trgovinskog rata.

Powell je poručio da Fed pažljivo prati trgovinski sukob između SAD-a i Kine, koji je poremetio svjetska tržišta i predstavlja rizik po rast ekonomije, te da će centralna banka djelovati prema potrebi.

Ulagači se nadaju da bi Fed već u julu mogao smanjiti kamatne stope, a da bi već na sjednici naredne sedmice čelnici banke mogli signalizirati takav potez.

„Postoji rizik da će tržište biti razočarano ako Fed ne signalizira smanjenje kamata”, kazao je Michael O′Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

On je upozorio i na to da još nema znaka rješavanja konflikta između SAD-a i Kine.

Očekuje se da će se zvaničnici SAD-a i Kine sastati krajem juna na sjednici grupe G20 najvećih svjetskih ekonomija.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,59 odsto na 7.375 bodova, dok je pariski CAC porastao 0,34 odsto na 5.382 boda.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...