fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli treći dan uzastopno

Indeksi porasli treći dan uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu porasle su u četvrtak, treći dan uzastopno, zahvaljujući naznakama popuštanja napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Meksika.

Dow Jones ojačao je 0,71 odsto na 25.720 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 odsto na 2.843 poena, a Nasdaq indeks 0,53 odsto na 7.615 bodova.

Uspon indeksa zahvaljuje se naznakama ublažavanja napetosti između SAD-a i Meksika nakon što je agencija Bloomberg objavila da bi američki predsjednik, Donald Trump, mogao odložiti uvođenje carina na uvoz iz Meksika, prenosi Hrportfolio.

Trump je prije sedmicu poručio da će od ponedjeljka uvesti carine od pet odsto na sav uvoz iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 odsto, sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

Washington Post je u četvrtak objavio da bi prema mogućem dogovoru o imigraciji Meksiko na granicu s Gvatemalom mogao poslati šest hiljada vojnika.

No, analitičari upozoravaju da treba biti oprezan dok se ne postigne konačni dogovor između SAD-a i Meksika, ali i na to da još traju napetosti između Vašingtona i Pekinga.

„Ako su vijesti o razgovorima između SAD-a i Meksika istinite, to je kratkoročno dobro za tržišta. Međutim, još nema dugoročnije jasnoće u vezi poslovne situacije koja je potrebna da bi investitori i potrošači donosili odluke”, rekao je strateg u Wells Fargo Institute, Sameer Samana.

Trump je poručio da će o novim carinama odlučivati nakon sastanka Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20), koji se održava krajem juna, a što se odnosi na njegovu raniju prijetnju da će povećati carine na 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz.

Pozitivno na tržište utiče nada ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) uskoro smanjiti ključne kamatne stope kako bi podstakla rast ekonomije.

Berzanski indeksi rastu u posljednja tri dana upravo zahvaljujući poruci predsjednika Fed-a, Jerome Powella, u utorak da će banka djelovati prema potrebi s obzirom na rizike od trgovinskog rata.

Powell je poručio da Fed pažljivo prati trgovinski sukob koji je poremetio svjetska tržišta i predstavlja rizik po rast ekonomje, kao i da će centralna banka djelovati prema potrebi.

S obzirom na usporavanje rasta američke ekonomije, neki analitičari smatraju da bi Fed mogao smanjiti kamate već na sjednici u julu.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 odsto na 7.259 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,23 odsto na 11.953 poena, a pariski CAC 0,26 odsto na 5.278 bodova.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...