fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli treću sedmicu uzastopno

Indeksi porasli treću sedmicu uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su proasle, treće uzastopno, zahvaljujući porukama iz američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da bi uskoro mogla smanjiti kamatne stope.

Dow Jones indeks na Vol stritu je ojačao 2,4 odsto na 26.719 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,2 odsto na 2.950 poena, a Nasdaq indeks tri odsto na 8.031 bod, prenosi SEEbiz.

U četvrtak je S&P 500 indeks dostigao najvišu vrijednost u istoriji, jer je Fed najavio da bi uskoro mogao smanjiti ključne kamatne stope.

Kao što se očekivalo, u srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Fed-a ostavili kamatne stope nepromijenjene, ali su iz saopštenja izostavili poruku koju su mjesecima ponavljali da će biti “strpljivi” po pitanju prilagođavanja kamata.

Umjesto toga, poručili su da će “djelovati prikladno” kako bi održali rast ekonomije, a najavili su i da bi do kraja ove godine mogli smanjiti kamate za 0,5 procentnih poena.

Zahvaljujući tome, ulagači vjeruju da bi Fed mogao smanjiti kamate već u julu.

“Fed-u je uvijek teško da se nosi s velikim očekivanjima na tržištima. Iako je letvica postavljena visoko, čelnici banke sada su očistili put za smanjenje kamata, ali su ostavili i dosta prostora za izlaz”, rekao je analitičar u firmi OANDA, Craig Erlam.

Podršku tržištu pruža i nedavna izjava američkog predsjednika, Donalda Trumpa, da će se na skupu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) krajem juna sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višesedmičnog zastoja.

“Ulagači se fokusiraju na to što će se naredne sedmice događati na sastanku G20 između Trumpa i Xi-a. Svaka naznaka napretka u razgovorima bila bi pozitivna za Vol strit”, rekao je portfelj menadžer u firmi Swarthmore Group, Kurt Brunner.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije