fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli treću sedmicu zaredom

Indeksi porasli treću sedmicu zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su porasle i prošle sedmice, treće zaredom, što se zahvaljuje popuštanju trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, kao i novim mjerama Evropske centralne banke (ECB) za podsticanje privrede.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1,6 odsto, na 27.219 bodova, dok je S&P 500 porastao jedan odsto, na 3.007 poena, a Nasdaq indeks 0,9 odsto, na 8.176 bodova, prenosi SEEbiz.

Rast cijena dionica treću sedmicu zaredom zahvaljuje se ustupcima Vašingtona i Pekinga uoči nastavka trgovinskih pregovora početkom oktobra, što je smanjilo napetosti koje su mjesecima pritiskale tržišta.

U četvrtak je predsjednik SAD-a Donald Trump odložio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda za dvije sedmice, dok je Kina dan prije najavila da će izuzeti neke američke proizvode s liste onih kojima će od 17. septembra nametnuti dodatne carine i da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Potpredsjednik u firmi Wedbush Securities, Stephen Massocca, kazao je da je dobro da SAD i Kina razgovaraju i čini se da je manje animoziteta.

“Ustupci koji su učinjeni nijesu materijalni, ali duh koji su stvorili znatno je važniji za tržišta”, rekao je Massocca.

Ulagače je oraspoložilo i popuštanje monetarne politike ECB-a.

Čelnici ECB-a odlučili su na redovnoj sjednici u četvrtak da smanje kamatne stope na depozite banaka daljih 0,1 postotni bod, na minus 0,5 odsto, i ponovo pokrenu program kupovine obveznica, i to u mjesečnom iznosu do 20 milijardi EUR.

Oni su poručili, takođe, da će i dalje podsticati ekonomiju eurozone sve dok to bude potrebno.

Kina je još prije desetak dana uvela nove podsticajne monetarne mjere, dok će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) o kamatnim stopama odlučivati naredne sedmice.

Većina analitičara očekuje da će Fed dodatno smanjiti kamate 0,25 postotnih bodova, nakon što je to već učinio u julu.

I na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 odsto, na 7.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3 odsto, na 12.468 bodova, a pariski CAC 0,9 odsto, na 5.655 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks skočio 3,7 odsto, na 21.988 bodova.

Najčitanije