fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli uoči nastavka trgovinskih pregovora

Indeksi porasli uoči nastavka trgovinskih pregovora

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u srijedu su porasle, jer su ulagači optimistični uoči trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je ojačao je 0,46 odsto na 25.543 boda, dok je S&P 500 porastao 0,3 odsto na 2.753 poena, a Nasdaq indeks neznatno na 7.420 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa četvrti dan uzastopno najviše se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine sjutra u Pekingu, prenosi SEEbiz.

Po dolasku u kineski glavni grad, ministar finansija SAD-a, Steven Mnuchin, poručio je da su dosadašnji razgovori bili dobri i da se nada produktivnim razgovorima u naredna dva dana.

To je podržalo nadu ulagača da će dvije strane postići nekakav kompromis.

Do skoro je američki predsjednik, Donald Trump, poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. marta, odmah nakon toga mogao povećati carine s deset na 25 odsto na 200 milijardi USD vrijedan uvoz kineskih proizvoda.

Ovih dana je međutim kazao da je voljan da produži rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. marta, ako vidi da pregovori dobro napreduju.

„Tržišta su izuzetno osjetljiva na novosti. Ulagači čekaju i nadaju se dobrim vijestima iz Pekinga, ali i novim pokazateljima da američka ekonomija i dalje stabilno raste bez pritiska inflacije”, rekao je ekonomista u firmi Economic Outlook Group, Bernard Baumohl.

Ulagače su ohrabrili podaci da su potrošačke cijene u SAD-u u januaru ostale nepromijenjene na mjesečnom nivou, treći mjesec uzastopno.

Niska inflacija, kako smatraju analitičari, znači da američka centralna banka nema razloga za povećanje ključnih kamatnih stopa.

Banka je u prošloj godini u četiri navrata povećala kamate za po 0,25 procentnih poena, a nedavno je poručila da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamata, s obzirom na usporavanje rasta globalne ekonomije i slabljenje inflacionih pritisaka.

Zahvaljujući tome, mnogi analitičari ne očekuju povećanje cijene novca u ovoj godini, što pozitivno utiče na tržište dionica.

Analitičari smatraju da je suzdržanost ulagača posljedica zabrinutosti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, od Kine i Japana do eurozone, što bi moglo loše da utiče na zarade kompanija.

Do sada je oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto prošlogodišnje tromjesečje, pri čemu ih je 71 odsto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjem nivou u prethodnom tromjesečju iznositi 16,6 odsto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 odsto na 7.190 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,37 odsto na 11.167 poena, a pariski CAC 0,35 odsto na 5.074 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije