fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli usljed popuštanja trgovinskih tenzija

Indeksi porasli usljed popuštanja trgovinskih tenzija

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu je S&P 500 indeks i u četvrtak porastao i primakao se rekordnom nivou, što se zahvaljuje popuštanju trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine i novim podsticajnim ekonomskim mjerama Evropske centralne banke (ECB).

Dow Jones je ojačao 0,17 odsto na 27.182 boda, dok je S&P 500 porastao 0,29 odsto, na 3.009 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 odsto na 8.194 boda, prenosi Hrportfolio.

Tako je Dow Jones ojačao sedmi dan zaredom, a S&P 500 treći uzastopno, čime je gotovo sasvim nadoknadio gubitke iz avgusta te se primakao najvišem nivou u istoriji, dostignutoj krajem jula.

Rast cijena dionica zahvaljuje se ustupcima Vašingtona i Pekinga uoči nastavka trgovinskih pregovora početkom oktobra, što je smanjilo napetosti koje su mjesecima pritiskale tržišta.

Predsjednik SAD-a Donald Trump odložio je uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda za dvije sedmice, dok je Kina dan ranije najavila da će izuzeti neke američke proizvode s liste onih kojima će od 17. septembra nametnuti dodatne carine i da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Ulagače je oraspoložilo i popuštanje monetarne politike ECB, čiji su čelnici odlučili da smanje kamatne stope na depozite banaka za daljih 0,1 procentni poen na minus 0,5 odsto, i ponovo pokrenu program kupovine obveznica, i to u mjesečnom iznosu do 20 milijardi EUR.

Američka centralna banka (Fed) odlučivaće o kamatnim stopama neredne sedmice.
Većina analitičara očekuje da će Fed dodatno smanjiti kamate 0,25 procentnih bodova, nakon što je to već učinio u julu.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene dionica su u četvrtak porasle, dok su pale samo u energetskom i zdravstvenom.

I na evropskim berzama cijene dionica su u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 odsto na 7.344 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,41 odsto na 12.410 bodova, a pariski CAC 0,44 odsto na 5.642 boda.

Najčitanije