fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli zahvaljujući rastu tehnološkog sektora

Indeksi porasli zahvaljujući rastu tehnološkog sektora

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u četvrtak su indeksi porasli, zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok je finansijski sektor i dalje pod pritiskom poruke američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da u ovoj godini vjerovatno neće povećavati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,84 odsto na 25.962 boda, S&P 500 je porastao 1,09 odsto na 2.854 poena, a Nasdaq indeks 1,42 odsto na 7.838 bodova.

U četvrtak su najviše skočile cijene dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je predvodio Apple sa dobitkom od 3,7 odsto.

Razlog tome je očekivanje ulagača da će nova „streaming“ usluga Applea, koja kreće naredne sedmice, poboljšati prihode tog tehnološkog diva.

Snažno su skočile i cijene dionica proizvođača čipova, nakon što je Micron Technology objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo i poručio da očekuje oporavak tržišta memorije.

Cijena dionice Microna skočila je skoro deset odsto, dok je indeks sektora proizvođača poluvodiča porastao 3,5 odsto.

Partner u kompaniji Keator Group, Matthew Keator, kazao je da se rast tržišta desio najviše zahvaljujući velikom uticaju dionice Applea na indekse, nedostatku loših vijesti i reakciji na poruke Feda.

U srijedu su, nakon redovne sjednce, čelnici Feda smanjili procjene rasta ekonomije, zaposlenosti i inflacije u ovoj godini i poručili da će ključne kamatne stope vjerovatno ostati na sadašnjem nivou od 2,25 do 2,5 odsto, barem još ove godine.

Poruka da neće povećavati kamate u ovoj godini ohrabrila je neke ulagače, ali sa obzirom na usporavanje rasta ekonomije i slabljenje inflacijskih pritisaka, malo ko je očekivao da će Fed nastaviti sa ciklusom povećanja kamata.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih deset u četvrtak je zabilježen rast cijena dionica, a pao je samo finansijski sektor.

Taj sektor je vrlo osjetljiv na kretanje kamatnih stopa, pa je posljednjih dana pod pritiskom upravo zbog poruka Feda o kamatama.

Od početka godine cijene dionica na Vol stritu su snažno porasle, što se zahvaljuje zaokretu Feda u monetarnoj politici i retorici, kao i optimizmu ulagača u vezi trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Tako je tržište nadoknadilo skoro sve gubitke od kraja prošle godine, izazvane povećanjem kamata Feda, napetostima između Vašingtona i Pekinga, te naznakama usporavanja rasta globalne ekonomije.

Trenutno je S&P 500 indeks oko tri odsto niži od svog rekordnog nivoa dostignutog krajem septembra prošle godine.

Na većini evropskih burzi cijene dionica u četvrtak su pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 ODsto na 7.355 bodova, frankfurtski DAX skliznuo je 0,46 odsto na 11.549 poena, a pariski CAC 0,07 odsto na 5.378 bodova.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...