fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi potonuli više od jedan odsto

Indeksi potonuli više od jedan odsto

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u srijedu su potonule više od jedan odsto, drugi dan uzastopno, jer je sve jasnije da američko-kineski trgovinski sukob izaziva slabljenje američke privrede.

Dow Jones skliznuo je 1,86 odsto na 26.078 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,79 odsto na 2.887 poena, a Nasdaq indeks 1,56 odsto na 7.785 bodova.

Najveći dnevni pad tih indeksa u posljednjih šest sedmica posljedica je novih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije, prenosi Hrportfolio.

Nakon što je dan ranije objavljeno da je fabrička aktivnost u septembru pala oštrije nego što se očekivalo, na najniži nivo u više od deset godina, u srijedu je ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, smanjila procjene zapošljavanja u avgustu i poručila da su kompanije, posebno manje, znatno opreznije pri zapošljavanju nego prije.

„Činjenica da proizvodni dio ekonomije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u svijetu slabi nije nikakva novost. No, znatno veći podbačaj fabričke aktivnosti nego što se očekivalo glavni je razlog pada cijena drugi dan uzastopno”, rekao je direktor u banci BNP Paribas, Greg Boutle.

ISM indeks fabričke aktivnosti skliznuo je, naime, na 47,8 bodova, dok u analitičari očekivali 50,1 bod. Kretanje tog indeksa ispod 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti.

Posljednji slabi podaci uzdrmali su uvjerenje ulagača da će domaća potražnja, koja je pokazivala otpornost na usporavanje rasta globalne ekonomije, podržavati rast američke privrede.

„Ako Kina kupuje manje američkih proizvoda, manje ćemo proizvoditi. Posljednji podaci pokazuju da nijesmo imuni na trgovinski sukob i da nam šteti kao i Kini”, rekao je strateg u firmi CFRA Research, Sam Stovall.

Zbog toga su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše, više od dva odsto, u energetskom i finansijskom.

Ulagače je zabrinulo i otvaranje novog fronta u trgovinskom sukobu. Vlada američkog predsjednika, Donalda Trumpa, najavila je uvođenje carina od 25 odsto na evropske proizvode, kao što su francuska vina, italijanski sir i škotski viski, u znak odmazde zbog nelegalnih evropskih subvencija Airbusu.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,23 odsto, na 7.122 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,76 odsto na 11.925 poena, a pariski CAC 3,12 odsto na 5.422 boda.

Najčitanije