fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i nastavka trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones ojačao je 0,11 odsto, na 27.221 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 odsto, na 3.020 poena, a Nasdaq indeks 0,44 odsto, na 8.293 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su u petak dostigli najviše nivoe u istoriji, S&P 500 i Nasdaq indeks blago skliznuli jer ulagači nijesu voljni da rizikuju uoči sjednice čelnika Feda.

Dvodnevna sjednica počinje u utorak, a odluke Feda biće objavljene u srijedu. Očekuje se da će Fed smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u rasponu od dva do 2,25 odsto.

Nakon boljih nego što se očekivalo podataka o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP), objavljenim u petak, više gotovo niko ne očekuje rez cijene novca za 0,5 postotnih bodova.

Međutim, ulagačima će biti važno i što će Fed poručiti o daljim izgledima po pitanju kamata jer dio analitičara očekuje nastavak smanjenja kamata čak i jedan postotni bod u narednih godinu, dok neki očekuju samo blago smanjenje cijene novca.

„Čelnici Feda gledaju unaprijed i znaju da rastu rizici u vezi trgovine i linija snabdjevanja. Oni žele održati rast privrede, a jedan od načina za to je smanjenje kamata iz predostrožnosti u slučaju da se rast privrede uspori više nego što se očekuje”, kazao je strateg u firmi Allianz Investment Management, Charlie Ripley.

U fokusu ulagača biće ove sedmice i nastavak trgovinskih pregovora između predstavnika SAD-a i Kine u Šangaju, međutim očekivanja nijesu prevelika.

Nesigurnost u vezi trgovine dovela je do okruženja u kojem je upravljanje poslovanjem otežano, pa je, kako je kazao Ripley, bolje da se pregovora nego da traje šutnja s obje strane, što se već događalo u ovom dugotrajnom sporu između čelnika dvije najveće svjetske ekonomije.

U fokusu ulagača biće i nastavak sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija.

Dosad je gotovo polovina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila poslovne rezultate, pri čemu je njih oko 76 odsto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarade.

I na većini evropskih berzi se trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks skočio je 1,82 odsto, na 7.686 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 odsto, na 12.417 poena, a pariski CAC 0,16 odsto, na 5.601 bod.

Najčitanije