fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u četvrtak su cijene dionica skliznule s rekordnih nivoa jer su ulagače pokolebale vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine, što bi moglo negativno da utiče na regionalnu, ali i globalnu ekonomiju.

Dow Jones oslabio je 0,44 odsto na 29.219 bodova, S&P 500 skliznuo je 0,38 odsto na 3.373 poena, a Nasdaq indeks 0,67 odsto na 9.750 bodova, prenosi HRportfolio.

Nakon što su dan prije S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji, u četvrtak su ulagače pokolebale vijesti o novim slučajevima koronavirusa izvan Kine.

Na kruzeru Diamond Princess, koji je u karantinu u Japanu, umrlo je dvoje putnika zaraženih tim virusom, dok je Južna Koreja potvrdila 31 novi slučaj koronavirusa, čime se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 82.

Kineske vlasti objavile su da se virus širi lakše i brže nego što se prije procjenjivalo.

To je uznemirilo ulagače, uprkos vijestima o usporavanju širenja zaraze u Kini.

Direktor u kompaniji RDM Financial Group, Michael Sheldon, kazao je da vlada nesigurnost u vezi sa koronavirusom.

“Postavlja se pitanje hoće li se virus dalje širiti i koliko će da utiče na aktivnosti u globalnoj ekonomiji prije nego što se situacija stabilizuje”, naveo je Sheldon.

Zahvaljujući podsticajnim ekonomskim mjerama kineskih vlasti, boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija i nadi ulagača da će se širenje koronavirusa uskoro zaustaviti, posljednjih sedmica cijene dionica na Vol stritu dostizale su rekordne nivoe.

Kako je naveo Sheldon, u četvrtak se dio ulagača odlučio da povuče zaradu s tržišta, a zbog toga se najviše pod pritiskom našao tehnološki sektor.

S&P 500 indeks tehnološkog sektora pao je jedan odsto, pri čemu su cijene dionica Microsofta, Applea i Amazona skliznule oko jedan odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 odsto na 7.436 bodova, frankfurtski DAX skliznuo je 0,91 odsto na 13.664 boda, a pariski CAC 0,8 odsto na 6.062 boda.

Najčitanije