fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u četvrtak su skliznuli s rekordnih vrijednosti, jer su ulagače zabrinuli podaci o snažnom rastu broja umrlih i novozaraženih od koronavirusa u Kini.

Dow Jones oslabio je 0,43 odsto na 29.423 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 odsto na 3.373 poena, a Nasdaq indeks 0,14 odsto na 9.711 bodova.

Nakon što su danima ti indeksi rasli i dostizali rekordne vrijednosti, zahvaljujući nadi da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, u četvrtak su ulagače pokolebali novi podaci o širenju virusa.

Objavljeno je da je broj umrlih u Kini porastao za rekordne 242 osobe, što je više nego dvostruko u odnosu na dosadašnji dnevni rekord od 103 umrle osobe u ponedjeljak, prenosi SEEbiz.

Tako je broj umrlih premašio 1,36 hiljada, dok je broj novozaraženih skočio za 14,84 hiljade osoba, na ukupno više od 48 hiljada, što je djelimično posljedica nove metodologije dijagnostifikovanja virusa.

Posljednjih dana ulagače su podsticali podaci o usporavanju rasta broja novozaraženih, ali su ih novi podaci pokolebali.

I dok neki analitičari ukazuju na to da je snažan rast broja novozaraženih posljedica promjene metodologije dijagnostifikovanja, drugi pokušavaju da procijene ekonomske štete.

Tako analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineske ekonomije u prvom tromjesečju u odnosu na isti prošlogodišnji period potonuti četiri odsto, na samo dva odsto, dok bi na kvartalnom nivou bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 odsto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi privreda mogla odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

„U ovakvim danima ulagači jednostavno moraju usporiti. Puno je različitih vijesti, ali ulagači shvataju da je to događaj samo u prvom tromjesečju i da će nesigurnosti vjerovatno splasnuti”, rekao je strateg u firmi Allianz Investment Management, Charlie Ripley.

On je dodao da podršku tržištu pruža uvjerenje ulagača da će američka centralna banka (Fed) reagovati ako to bude potrebno.

Naime, u izvještaju Kongresu ovih dana je predsjednik Fed-a, Jerome Powell, poručio da privreda, koja raste 11. godinu uzastopno, i dalje pokazuje otpornost, ali da banka pažljivo prati koronavirus i druge potencijalne prijetnje.

To je na tržištu shvaćeno kao najava da će monetarna politika ove godine vjerovatno ostati popustljiva.

Pozitivno na tržište utiču i solidni kvartalni poslovni izvještaji kompanija.

Od 378 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih oko 71 odsto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,09 odsto na 7.452 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio neznatno na 13.745 poena, a pariški CAC 0,19 odsto na 6.093 boda.

Najčitanije