fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi skliznuli zbog koronavirusa

Indeksi skliznuli zbog koronavirusa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u utorak su skliznuli s rekordnih nivoa, jer je ulagače zabrinuo prvi slučaj koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a pokolebalo ih je smanjenje procjena rasta svjetske ekonomije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dow Jones je oslabio 0,52 odsto na 29.196 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 odsto na 3.320 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 odsto na 9.370 bodova, prenosi Hrportfolio.

Sva tri indeksa skliznula su s rekordnih nivoa nakon vijesti da je jednoj osobi u Sijetlu, koja se nedavno vratila iz Kine, dijagnostikovan koronavirus.

I ostale svjetske berze bile su pod pritiskom zbog širenja tog virusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo devetoro ljudi, dok ih je više od 440 zaraženo.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu krajem prošle godine, od kada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a sve je više slučajeva i izvan Kine.

Ulagači se plaše negativnih posljedica po ekonomiju, s obzirom da uskoro počinje kineska nova godina kada milioni ljudi putuju.

Zbog toga je u utorak najviše pao indeks vazduhoplovnog sektora, u prosjeku 2,8 odsto, a pod pritiskom su se našle i američke hotelske kuće koje imaju hotele u Kini.

Raspoloženje na tržištima pogoršalo se i zbog toga što je MMF smanjio procjene rasta globalne ekonomije u ovoj i idućoj godini zbog neočekivano oštrog usporavanja rasta u Indiji i drugim tržištima u razvoju.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati. Od 46 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 71,7 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.
Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku manje nego u istom periodu godinu prije.

Ukoliko se ostvare te procjene, to bi bio drugi kvartal zaredom da zarade kompanija padaju.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, frankfurtski DAX je ojačao 0,05 odsto na 13.555 bodova, dok je londonski FTSE indeks skliznuo 0,53 odsto na 7.610 bodova, a pariski CAC 0,54 odsto na 6.045 bodova.
(kraj) nar

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...