fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi skočili više od jedan odsto

Indeksi skočili više od jedan odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu cijene dionica u utorak su skočile više od jedan odsto, nadoknadivši gubitke od prethodnog dana, nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump odgodio uvođenje novih carina na uvoz iz Kine.

Dow Jones ojačao je 1,48 odsto na 26.279 bodova, S&P 500 skočio je 1,5 odsto na 2.926 poena, a Nasdaq indeks 1,95 odsto na 8.016 bodova.

Skok indeksa zahvaljuje se Trumpovoj odluci o odgađanju uvođenja carina na 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, koje je, prema dosadašnjim najavama, trebalo da stupe na snagu 1. Septembra, piše HRportfolio.

Taj potez uslijedio je samo nekoliko minuta nakon što je potpredsjednik kineske vlade Liu He telefonski razgovarao s američkim trgovinskim službenicima, među ostalim, i sa ministrom finansija Stevenom Mnuchinom.

Odgađanje uvođenja carina donijelo je olakšanje ulagačima.

Analitičarka u kompaniji Fiera Capital, Candice Bangsund, rekla je da je ta vijest očigledno dobra, pa je dramatično porasla sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

U utorak su najviše, u prosjeku 2,5 odsto, skočile cijene dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je dionica Applea, koji bi mogao da znatno profitira na odgađanju uvođenja carina, poskupila 4,5 odsto.

Pojedini analitičari oprezni su i upozoravaju da se trgovinski sukob nastavlja, što znači da se može očekivati i nastavak nesigurnosti na tržištima.

Analitičarka u kompaniji Invesco, Kristina Hooper, navela je da su i dalje u situaciji u kojoj su mjesecima, a to je “jedan korak naprijed u trgovinskom ratu, a potom jedan ili pola koraka unazad”.

Svjetske berze pod pritiskom su od prije oko 15 dana, kada je Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljih 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, jer Kina do sada u pregovorima nije ispunila prije data obećanja.

Kina je odgovorila slabljenjem kursa juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Iako se posljednjih dana kurs juana stabilizovao, a Trump poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, na tržištima vlada nesigurnost.

Analitičari Goldman Sachsa upozorili su da će recesijski rizici biti tim veći što će trgovinski sukob dulje potrajati.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 odsto na 7,25 hiljada  bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,6 odsto na 11,75 hiljada poena, a pariski CAC 0,99 odsto na 5.363 boda.

 

Najčitanije