fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi skočili više od jedan odsto

Indeksi skočili više od jedan odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi skočili, jer su ulagači optimistični uoči trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine i zbog dogovora kojim bi trebalo da se izbjegne nova blokada rada državnih službi.

Dow Jones ojačao je 372 boda ili 1,49 odsto, na 25.425 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,29 odsto, na 2.744 poena, a Nasdaq indeks 1,46 odsto, na 7.414 bodova, prenosi SEEbiz.

Snažan skok tih indeksa zahvaljuje se načelnom dogovoru između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i demokratskih zastupnika u Kongresu po pitanju finansiranja sigurnosti granice s Meksikom.

Time je otvoren put za konačni dogovor o finansiranju savezne vlade, čime bi se izbjegla još jedna blokada rada dijela državnih službi, nakon rekordno duge blokade krajem prošle i početkom ove godine.

Ulagače je ohrabrila i Trumpova poruka da je voljan da produži rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. marta ako vidi da pregovori dobro napreduju.

Američki predstavnici stigli su u Peking gdje bi 14. i 15. februara trebalo da nastave pregovore s kineskim zvaničnicima.

Dosad je Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. marta, odmah nakon toga mogao povećati carine sa deset na 25 odsto na 200 milijardi USD vrijedan uvoz kineskih proizvoda, a njegovo popuštanje ohrabrilo je ulagače.

„Tržište je poraslo zahvaljujući nadi ulagača da neće biti nove blokade rada državnih službi i da rok za dogovor s Kinom od 1. marta nije tako čvrst kao što se mislilo. Dosad su se ulagači plašili da će SAD drastično povećati carine, pa su sada odahnuli”, kazao je potpredsjednik u firmi Wedbush Securities, Stephen Massocca.

Zahvaljujući tome, cijene dionica porasle su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Međutim, obim trgovanja bio je ispod prosjeka. Na američkim berzama vlasnika je zamijenila 7,1 milijarda dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obiam iznosio 7,45 milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica su u utorak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 odsto, na 7.133 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,01 odsto, na 11.126 poena, a pariski CAC 0,84 odsto, na 5.056 bodova.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...