fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi snažno porasli zbog poruka Fed-a

Indeksi snažno porasli zbog poruka Fed-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u utorak su snažno porasle, jer se ulagači nadaju smanjenju kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Takvo očekivanje ulagači temelje na izjavi predsjednika Fed-a, Jeromea Powella, da će ta institucija djelovati prema potrebi, s obzirom na rizike od trgovinskog rata.

Dow Jones je skočio je 2,06 odsto na 25.332 boda, dok je S&P 500 porastao 2,14 odsto na 2.803 poena, a Nasdaq indeks 2,65 odsto na 7.527 bodova.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeksa u posljednjih pet mjeseci zahvaljuje se poruci Powella da Fed pažljivo prati posljedice trgovinskog sukoba koji je poremetio svjetska tržišta i predstavlja rizik po rast ekonomije, prenosi Hrportfolio.

On je poručio i da će banka djelovati prema potrebi.

Te poruke su uslijedile dan nakon što je predsjednik Fed-ovog ogranka u Sent Luisu, James Bullard, kazao da bi centralna banka uskoro mogla smanjiti kamate.

Smanjenje kamata ide u prilog tržištima dionica, pa su berzanski indeksi u utorak snažno skočili.

„Kada je tržište palo toliko duboko kao posljednjih sedmica, sve što vam treba je jedna iskra. Razložno je očekivati od Fed-a popuštanje monetarne politike u ovakvim uslovima”, rekao je portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Od početka maja, kada su počele rasti trgovinske napetosti između Vašingtona i Pekinga, S&P 500 indeks pao je četiri sedmice uzastopno i u cijelom maju izgubio više od 6,5 odsto.

Ulagači se nadaju i da bi mogla popustiti napetost između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Meksika, jer je meksički predsjednik kazao da je optimističan po pitanju dogovora s Vašingtonom.

Američki predsjednik, Donald Trump je krajem prošle sedmice poručio da će od ponedjeljka uvesti carine od pet odsto na uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 odsto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

I na evropskim berzama su cijene dionica u utorak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 odsto na 7.214 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,51 odsto na 11.971 poen, a pariski CAC 0,51 odsto na 5.268 bodova.

Najčitanije