fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi stagnirali

Indeksi stagnirali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagače zabrinuli slabi ekonomski pokazatelji iz Njemačke, a oprezni su i zbog neizvjesnosti u vezi sa trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones ojačao je 0,06 odsto, na 26.949 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,01 odsto, na 2.991 poen, a Nasdaq indeks 0,06 odsto, na 8.112 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na Wall Streetu je vladao oprez, kao i u petak, kada je kineska delegacija, nakon trgovinskih pregovora u Vašingtonu, otkazala posjetu američkim farmama i vratila se u Kinu ranije nego što je bilo planirano.

Međutim, tokom vikenda su obje strane poručile da su razgovori bili konstruktivni i da će se pregovori na visokom nivou nastaviti početkom oktobra. Ali, ulagači nijesu uvjereni u pozitivan ishod.

Plaše se da bi nastavak sukoba između SAD-a i Kine mogao nanijeti dodatne štete najvećim svjetskim ekonomijama.

Njemačka je, na primjer, pred recesijom, a objavljeni podaci pokazali su da je produbljen pad proizvodne aktivnosti u najvećoj ekonomiji eurozone.

Podaci iz proizvodnog sektora američke ekonomije su znatno bolji, međutim najnoviji podaci pokazali su da je zaposlenost u uslužnom sektoru u septembru pala prvi put nakon devet i po godina.

Zbog tenzija između SAD-a i Kine, u avgustu su cijene dionica na Wall Streetu znatno pale, međutim u septembru su se, zahvaljujući smanjenju kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i popuštanju trgovinskih napetosti, indeksi oporavili, pa je S&P 500 sada od rekordnog nivoa, dostignutog krajem jula, udaljen samo oko jedan odsto. Od početka godine na dobitku je gotovo 20 odsto.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama je vlasnika zamijenilo 5,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

A na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 odsto, na 7.326 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,01 odsto, na 12.342 bodova, a pariski CAC 1,05 odsto, na 5.630 bodova.

Najčitanije