fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u crvenom

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj nije bilo značajnijih ekonomskih dešavanja.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, je oslabio 3,36 odsto na 786,06 poena, a MONEX blago na 10.971,02 boda.

Promet je iznosio 102,32 hiljade EUR i bio je 1,3 puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 44 transakcije, a najveći udio u prometu imale su akcije Elektroprivrede (EPCG), i to 60,27 odsto.

Akcija EPCG oslabila je 7,2 odsto na 3,6 EUR.
Ta elektroenergetska kompanija očekuje interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija za tender za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Rukovodilac Funkcionalne cjeline (FC) Proizvodnja, Luka Jovanović, kazao je da se potpisivanje ugovora očekuje do kraja godine.

“Nakon što smo raspisali postupak javne nabavke očekujemo, prije svega, interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija sa iskustvom u realizaciji ovog projekta. Ukoliko se proces tenderskog postupka bude realizovao planiranom dinamikom, potpisivanje ugovora očekujemo do kraja tekuće godine”, rekao je Jovanović.

Pale su dionice Jugopetrola 8,3 odsto na 11,02 EUR, Plantaža 7,5 odsto na 11,1 cent i Zetatransa 5,2 odsto na 81,5 centi.

Akcija Crnogorskog Telekoma ostala je na prošlosedmičnih 1,5 EUR. Ta kompanija je nedavno sklopila sporazum o saradnji sa kompanijom IPification iz Hongkonga, prema kojem je ovaj operator IPification autentifikaciju uvrstio u svoju ponudu za kompanije i poslovne partnere.

Osnivač kompanije IPification, Harry Cheung, kazao je da IPification autentifikacija nema pravog konkurenta na tržištu mobilne sigurnosti jer je taj način otporan na hakerske napade na baze podataka.

„IPification autentifikacija zapravo ni nema pravog konkurenta na tržištu mobilne sigurnosti jer je ovaj način otporan na hakerske napade na baze podataka na koje su osjetljivi korisničko ime i lozinka, presretanje SMS poruka, a lakši je za korišćenje od specijalizovanih aplikacija koje narušavaju korisničko iskustvo“, rekao je Cheung u intervjuu agenciji Mina-business.

Akcije Solane “Bajo Sekulić” ojačale su 38,3 odsto 2,49 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 1,5 odsto na 67 centi.

Dionice Luke Bar, čija dionica je rasla 4,8 odsto na 22 centa, završila je drugu polovinu godine sa neto dobitkom od 358,26 hiljada EUR, dok je u istom prošlogodišnjem periodu zabilježen gubitak od 4,7 miliona EUR.

Poslovni prihodi kompanije su, prema podacima iz konsolidovanog izvještaja o poslovanju koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, na kraju juna iznosili 4,29 miliona EUR, što je tri odsto više nego u uporednom periodu.

Dionica Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera zadržala se na prošlosedmičnih šest EUR. Ta kompanija je zabilježila na kraju drugog kvartala neto gubitak od 1,88 miliona EUR, što je 3,5 puta više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća na kraju juna porasli su blago na 6,78 miliona EUR.

Rudnik uglja ostvario je u prvoj polovini godine neto dobit od 1,44 miliona EUR, što je 1,8 puta više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Rudnika uglja su na kraju juna iznosili 16,95 miliona EUR i bili su dva odsto veći nego u uporednom periodu.

Promet na MTP ME tržištu, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je ove sedmice 1,84 hiljade EUR.

Ukupan promet na Montenegroberzi u julu je iznosio 36,81 milion EUR i bio je 34 puta veći nego u junu.

„U poređenju sa julom prošle godine, promet je veći 2,3 hiljade odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 1,67 miliona EUR, a veći dio, oko 97 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Tokom 22 dana trgovanja u julu, zaključeno je 219 transakcija. Od ukupnog broja transakcija, 48 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.
(kraj) sam

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...