fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u crvenom

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Skupština usvojila Zakon o budžetu za narednu godinu, vrijedan 2,64 milijarde EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 1,5 odsto na 779,47 poena, a MONEX 0,9 odsto na 11.433,42 boda.

Promet je iznosio 291,15 hiljada EUR i bio je 1,6 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 84 transakcije, a oko polovinu prometa činila je prodaja akcija Štamparije Obod.

Dionice te kompanije su rasle 42 odsto na 1,25 EUR.

Skupština je u petak usvojila Zakon o budžetu za narednu godinu, vrijedan 2,64 milijardi EUR. Od ukupnog iznosa se za tekući budžet izdvaja 1,32 milijarde, budžet državnih fondova iznosi 769,19 miliona EUR, a kapitalni 229,96 miliona EUR.

Skupština je usvojila i Odluku o zaduživanju za narednu godinu, kao i finansijske sa planovima rada regulatornih agencija.

Parlament je usvojio i Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije, Montenegro Airlines (MA), kojim se predviđa njena dokapitalizacija ulaganjem 155 miliona EUR u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, je tokom rasprave u parlamentu kazao da taj zakon nije idealno rješenje, ali da nema druge opcije za opstanak nacionalnog avio-prevoznika.

Poslanici Skupštine usvojili su ove sedmice i Zakon o radu, kao i izmjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojom se predviđa prolongiranje roka za početak primjene tog pravnog akta za jednu godinu, odnosno za 1. januar 2021.

Akcije Montecarga su pale 34 odsto na 39,5 centi, a Crnogorskog elektroprenosnog sistema blago na 60,5 centi.

Dionica Željezničke infrastrukture (ŽICG) pala je 18,3 odsto na 1,07 centi. To preduzeće je u ovoj godini realizovalo značajna ulaganja u remont gornjeg stroja pruge, obnovu mostova i tunela i stabilizaciju kosina, iz različitih izvora finansiranja, odnosno donacija i kreditnih linija banaka.

“Analiza projekata koji su finansirani ukazuje da se investicije ulažu u kapitalne infrastrukturne projekte, tako da se postojeća mreža dovede na projektovano stanje. To su projekti od kojeg svi građani imaju koristi i od kojih se direktno vide benefiti ulaganja”, navodi se u saopštenju ŽICG.

Dionica Solane “Bajo Sekulić” pala je 6,3 odsto na 1,5 EUR, Jugopetrola dva odsto na 10,7 EUR, a Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera neznatno na 6,37 EUR.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) slabila je sedam odsto na 3,8 EUR. Ta kompanija će isplatiti akcionarima dividendu od 38,27 miliona EUR, odnosno 36 centi bruto po akciji.

Na vanrednoj Skupštini akcionara EPCG, održanoj u Nikšiću, donijeta je odluka da se iz neraspoređene dobiti u iznosu od 48,6 miliona EUR izdvoji 38,27 miliona EUR za isplatu dividende za prošlu godinu.

Rasle su dionice Luke Bar 6,7 odsto na 24 centa, a Port of Adrie 4,9 odsto na 9,97 centi. Akcije barske Marine i Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera rasle su po 3,1 odsto na 2,01 EUR, odnosno 3,3 EUR.

Rast je zabilježila i akcija Crnogorskog Telekoma blago na 1,33 EUR.

Poreska uprava (PU) je tokom ove godine podnijela 590 predloga za uvođenje stečaja za preduzeća čiji je dospjeli dug 56,3 miliona EUR.

„Od toga se 462 predloga i 26,15 miliona EUR duga odnosi na obveznike kojima su ukinuta rješenja o reprogramu, 110 predloga i 23,8 miliona EUR duga na obveznike koji su neaktivni, a 18 predloga i 6,3 miliona na one koji nijesu bili u reprogramu“, kazali su Danu iz PU.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je 5,06 hiljada EUR.

Najčitanije