fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Blagi rast indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj su poslanici usvojili dopune Zakona o poreskoj administraciji.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, je ojačao neznatno na 791,87 poena, a MONEX skoro jedan odsto na 11.037,6 bodova.

Promet, koji je realizovan kroz 55 transakcija, iznosio je 125,85 hiljada EUR i bio je 1,9 puta veći od prošlosedmičnog.

Poslanici su u petak usvojili dopune Zakona o poreskoj administraciji, kojim će se, prema riječima predlagača, doprinijeti boljoj naplati poreza na nepokretnost.

Podnosioci predloženog rješenja su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Jovanka Laličić, Nikola Rakočević, Mihailo Anđušić, Miloš Nikolić i Marta Šćepanović.

U predloženom zakonskom rješenju se navodi da se poreski akt dostavlja poreskom obvezniku slanjem preporučene pošiljke ili preko službenog lica poreskog organa. Takođe, poreski akt se smatra dostavljenim poreskom obvezniku kada se uruči obvezniku, njegovom zakonskom zastupniku, punomoćniku ili poreskom punomoćniku ili njegovom zastupniku po službenoj dužnosti.

Rasle su ove sedmice akcije Hipotekarne banke 11,8 odsto na 950 EUR, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 4,3 odsto na šest EUR i Port of Adrie 6,8 odsto na 11 centi.

Akcija Instituta “Simo Milošević” ostala je na prošlosedmičnih 27,5 EUR. Biznismen Žarko Rakčević kazao je da će se pregovori Vlade i konzorcijuma koji čine češka kompanija Philibert i kompanija Vile Oliva o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta „Simo Milošević“ nastaviti najvjerovatnije u prvoj polovini septembra.

Rakčević, koji je suvlasnik Šajo grupe, kazao je da postoje nesuglasice u vezi sa par pitanja i da se nadaju da će u pregovorima do kraja godine biti prevaziđene.

„Nesuglasice se odnose na dio sporova koji nijesu bili u potpunosti prikazani u tenderskoj dokumentaciji, a za koje smatram da će se postići dogovor“, rekao je Rakčević Pobjedi.

Pale su ove sedmice akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 2,8 odsto na 65,1 cent, Zetatransa 1,8 odsto na 80 centi i Plantaža 0,9 odsto na 11 centi.

Podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) pokazali su da je povlašćenim proizvođačima na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u prvih sedam mjeseci ove godine isplaćeno 8,08 miliona EUR, što je tri odsto više nego u istom periodu prošle.

Iz COTEE-a su Pobjedi kazali da je podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora počelo 1. maja 2014. godine i da je do sada povlašćenim proizvođačima na ime podsticaja isplaćeno 28,85 miliona EUR.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja u prvih sedam mjeseci, najviše je, 5,88 miliona EUR, za vjetroelektranu (VE) Krnovo dobila kompanija Krnovo green energy.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) ostala je na prošlosedmičnih 3,7 EUR. Ta kompanija obilježava 109 godina postojanja i uspješnog rada u jeku, kako su rekli njeni predstavnici, velikog investicionog zamaha.

“Ulaganjem više stotina miliona EUR u izgradnju novih te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti, produžiti životni vijek i pogonska spremnost i pouzdanost u radu postojećih objekata, smanjiti energetski deficit i obezbijediti sigurno snabdijevanje kupaca”, navodi se u saopštenju kompanije.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, rekao je da su ova i prošla godina među najuspješnijim poslovnim godinama u istoriji kompanije.

Akcije Crnogorskog Telekoma zadržale su se na prošlosedmičnih 1,46 EUR, a Luke Bar na 22,5 centi.

Promet na MTP ME tržištu, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je ove sedmice 24,29 hiljada EUR.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...