fbpx

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Blagi rast indeksa i veći promet obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 0,7 odsto i sedmicu završio na 800,19 poena, a MONEX blago na 11.102,17 bodova.

Promet je iznosio 103,72 hiljade i bio je 1,1 odsto veći od prošlosedmičnog. Realizovan kroz 40 transakcija, a najveći udio u prometu imale su korporativne obveznice Hipotekarne banke, i to 48,5 odsto.

Promet obveznicama Hipotekarne banke iznosio je ove sedmice 50,31 hiljadu EUR.

Akcije Zetatransa ojačale su 9,4 odsto na 93 centa, Barske plovidbe 4,2 odsto na 57,3 centa, Luke Bar 2,2 odsto na 23 centa i Hotelske grupe (HG) Budvnska rivijera 3,1 odsto na 6,3 EUR.

Dionice Elektroprivrede (EPCG) rasle su 1,6 odsto na 3,71 EUR. Iz Montenegroberze je saopšteno da je ta elektroenergetska kompanija umanjila kapital za 51,6 miliona EUR, poništavanjem sopstvenih akcija.

„Emitent EPCG je obavio smanjenje kapitala poništenjem 13,09 miliona sopstvenih akcija. Nakon tih promjena, ukupna kapitalna vrijednost EPCG iznosi 769,93 miliona EUR“, objašnjeno je iz berze.

Slabile su dionice Crnogorskog elektroprenosnog ssitema (CGES) 1,7 odsto na 61 cent. To preduzeće i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) dostavili su Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije za period od naredne do 2022. godine.

CGES i CEDIS su regulatoru zahtjev dostavili 2. septembra.

RAE je pozvala sve zainteresovane da mišljenja i primjedbe na zahtjeve te dvije kompanije dostave u roku od osam dana od objavljivanja na njenoj internet stranici.

Pale su i akcije Jugopetrola neznatno na 11,52 EUR.

Dionica Crnogorskog Telekoma ostala je na prošlosedmičnih 1,47 EUR. Istraživanje te kompanije pokazalo je da većina građana Crne Gore čvrsto vjeruje da digitalizacija i tehnologije otvaraju nove mogućnosti, ali se plaše da neće moći da ih razumiju ili da neće umjeti da ih koriste.

Izvršna direktorica Telekoma, Dina Cibulskaja, kazala je da je istraživanje kompanije pokazalo da je Crna Gora veoma povezano tržište, ali da je, osim najosnovnije upotrebe pametnih telefona, aplikacije i e-usluge, i dalje u pionirskoj fazi kada je u pitanju njihovo korišćenje.

“Polovina građana priznaje da koristi samo osnovne funkcije pametnih telefona, odnosno da ih uglavnom koristi za društvene mreže”, navela je Cibulskaja u pismu u kojem je izložila viziju Telekomovog svijeta novih mogućnosti.

Montenegroberza je objavila spisak kompanija koje su akcionarima podijelile dividendu za prošlu godinu.

Iz Montenegroberze su saopštili da žele da informišu javnost o emitentima, koji pored toga što posluju sa profitom, taj profit u cjelosti ili djelimično isplaćuju svojim akcionarima.

“Podgorička banka, članica OTP grupe, je jedina banka koja je dijelila dividendu za prošlu godinu”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Montenegroberze.

Među kompanijama koje su dioničarima isplatile dividendu za prošlu godinu nalaze se i Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, Jugopetrol, Luka Kotor, Napredak, Crnogorski Telekom i Zetatrans.

Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP) uvećao je kapital za 4,59 miliona EUR, registracijom emisije akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital.

Broj registrovanih akcija iznosi 4,59 miliona, nominalna vrijednost po dionici je jedan EUR, a kapitalna vrijednost emisije 4,59 miliona EUR. Ukupna kapitalna vrijednost NDKP-a, nakon tih promjena, iznosi 23,28 miliona EUR, a ukupan broj akcija 23,28 miliona.

Dionica Trenda ostala je na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Promet na MTP ME tržištu, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je ove sedmice 10,19 hiljada EUR.

Ukupan promet na Montenegroberzi u avgustu je iznosio 573,45 hiljada EUR i bio je 98,44 odsto manji nego u julu.

„U poređenju sa avgustom prošle godine, promet je manji 85,79 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 26,07 hiljada EUR, a veći dio, oko 70 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Najčitanije