fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi znatno porasli nakon poruka iz Kine

Indeksi znatno porasli nakon poruka iz Kine

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nakon što je Kina izrazila nadu u vezi trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što je ublažilo strahovanja od eskalacije sukoba između dvije najveće svjetske ekonomije.

Dow Jones skočio je 326 bodova ili 1,25 odsto, na 26.362 boda, dok je S&P 500 porastao 1,27 odsto, na 2.924 poena, a Nasdaq indeks 1,48 odsto, na 7.973 boda, prenosi Hrportfolio.

Ulagače na najvećoj svjetskoj berzi ohrabrila je poruka iz kineskog ministarstva trgovine da dvije strane raspravljaju o narednom krugu trgovinskih pregovora zakazanih za septembar, ali da će napredak u pregovorima zavisiti o tome hoće li Všhington stvoriti povoljne uslove.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je u jednom intervjuu da će pregovori zakazani za septembar biti na drugačijem nivou, ali nije iznio nikakve detalje o tome.

Izgledi da će se trgovinski pregovori nastaviti ohrabrili su ulagače, pa su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle.

Pritom su najviše, 1,7 odsto, porasle cijene dionica u tehnološkom i industrijskom sektoru, koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja.

Međutim, neki analitičari ukazuju na to da u porukama iz Kine nema previše sadržaja i da SAD namjerava od 1. septembra da nametne carine.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika potvrdila je u srijedu da Trump planira da uvede dodatnih pet odsto carina na listu 300 milijardi USD vrijednih uvoznih proizvoda iz Kine, na neke od 1. septembra, a na ostale od 15. decembra.

Od početka avgusta S&P 500 indeks izgubio je više od dva odsto, pa je pred prvim mjesečnim gubitkom od maja.

Tržište je u avgustu bilo pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od recesije, koja su ojačala zbog slabih pokazatelja iz američke, kineske, njemačke i drugih najvećih svjetskih ekonomija.

To je posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje više od godinu, neizvjesnosti u vezi sa Brexitom i geopolitičkih tenzija.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,98 odsto, na 7.184 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,18 odsto, na 11.838 poena, a pariski CAC 1,51 odsto, na 5.449 bodova.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...