fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInfrastrukturna povezanost preduslov ekonomskog rasta

Infrastrukturna povezanost preduslov ekonomskog rasta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dobra infrastrukturna povezanost Crne Gore sa regionom, a zatim i članicama EU, preduslov su ekonomskog rasta i novih radnih mjesta kroz privlačenje stranih ulaganja, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

„U tom pravcu, Crna Gora kontinuirano radi na razvoju nacionalne saobraćajne i energetske infrastrukture i promoviše bližu ekonomsku saradnju na regionalnom nivou“, rekao je Drljević na Biznis forumu, organizovanom u okviru Samita Zapadnog Balkana u Poznanju.

On je dodao da je bliža saradnja u zajedničkom interesu, jer je to najbolji način da se građanima pruže ekonomske i socijalne koristi i bezbjednost.

Drljević smatra da su podrška i veće prisustvo EU na Zapadnom Balkanu snažan podsticaj unaprijeđenju regionalne saradnje i približavanju tog dijela Evrope zajednici država i naroda kojoj on suštinski oduvijek pripada.

„S obzirom na istoriju, kulturu, multietnički ambijent i značajne ekonomske potencijale, region je saveznik EU u dostizanju našeg zajedničkog cilja – sveukupnog napretka. Bez obzira na druge izazove, ili upravo zbog njih, Zapadni Balkan mora ostati u fokusu EU“, rekao je Drljević na forumu, na temu transformacije regiona na putu evropske integracije.

On je, u tom smislu, istakao Berlinski proces, kao inicijativu kojom je intenzivirana saradnja među državama regiona kroz značajne razvojne projekte, posebno u oblasti saobraćaja i energetike, koji doprinose ekonomskom rastu i smanjenju zaostajanja za članicama EU.

Drljević je prenio očekivanje građana od EU, u smislu njenog odgovornog djelovanja i prisustva u regionu.

„Građani očekuju da EU donosi odluke zasnovane na uzajamnom povjerenju i razumijevanju, kao i da podstiče dalje zahtjevne reforme pravovremenim uvažavanjem napretka i postignutih rezultata. Kreiranjem i sprovođenjem nacionalnih politika i posvećenošću saradnji, svi jasno poručujemo da region ne želi da bude na marginama Evrope“, zaključio je Drljević.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...