Cijene dionica blago pale

129
geralt (CC0), Pixabay

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 21 bod ili 0,08 odsto, na 25.390 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 odsto, na 2.731 poen, a Nasdaq indeks 0,36 odsto, na 7.375 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najviše je pao, 1,5 odsto, S&P indeks komunikacionog sektora, što je posljedica oštrog pada cijena dionica nekoliko proizvođača videoigara nakon što je jedan od njih, Electronic Arts, objavio slabije procjene rasta prihoda u tekućoj godini nego što su analitičari očekivali.

Još je nekoliko kompanija razočaralo ulagače svojim rezultatima u proteklom tromjesečju, međutim ukupna slika puno je bolja.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate, njih oko 71 odsto svojim zaradama u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju nadmašilo je očekivanja analitičara.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjem nivou u tom tromjesečju iznositi više od 15 odsto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 odsto.

„Tržište se osjeća pomalo iscrpljeno nakon snažnog rasta cijena dionica u januaru i početkom februara. Ulagači čekaju neki novi pokretač tržišta”, kazao je direktor u firmi Manulife Asset Management, Nathan Thooft.

Nakon oštrog pada krajem prošle godine, Wall Street se posljednjih sedmica oporavlja, pa su od početka ove godine S&P 500 i Dow Jones indeks porasli oko devet, a Nasdaq indeks oko 11 odsto.

Oporavak tržišta najviše se zahvaljuje porukama američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamata i optimizmu ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 odsto, na 7.173 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,38 odsto, na 11.324 poena, a pariski CAC 0,08 odsto, na 5.079 bodova.

(kraj) sam