fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvestitori da pozivaju druge da pokrenu biznis u regionu

Investitori da pozivaju druge da pokrenu biznis u regionu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Krajni cilj komora, privrednika i vlada zemalja Zapadnog Balkana mora biti dostizanje nivoa uspješnosti na kojem će investitori, kroz uspješno realizovane projekte, pozivati druge da pokrenu biznis u regionu, smatra potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

On je, na sastanku sa delegacijom Komorskog investicionog foruma (KIF), kazao da je osnivanje i rad KIF-a još jedna potvrda spremnosti privrednika i privrednih komora Zapadnog Balkana da podrže napore političara i na praktičnom nivou doprinesu ekonomskom razvoju i povezivanju u regionu.

„Ne možemo zagovarati tržišnu ekonomiju, biti apologete globalizacije, ako globalne principe nijesmo spremni da primjenimo na lokalnom i regionalnom nivou. Ovaj okvir saradnje privrednih komora vidimo kao dobru pripremu za buduću saradnju sa komorama unutar EU, kada naše zemlje postanu punopravne članice“, rekao je Simović.

On je podržao konkretnost u pristupu KIF-a, koji je pored praćenja realizacije velikih regionalnih infrastrukturnih projekata, koje je odobrila Evropska komisija, posvećen i realizaciji projekata manje veličine.

Simović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da očekuje od komora da pravovremeno dostavljaju povratne informacije sa tržišta, uz preporuke koje bi vladama ukazale na norme koje je potrebno donijeti u pravcu stvaranja atraktivnijeg poslovnog i investicionog ambijenta.

U vezi sa tim, Simović je pozvao na redovnu dvosmjernu komunikaciju, razmjenu mišljenja i konsultacije.

Simović je naveo da motiv za dodatno zadovoljstvo predstavlja razlog boravka delegacije KIF u Crnoj Gori, a to je otvaranje Kancelarije Generalnog sekretara KIF u Podgorici.

Simović je generalnom sekretaru, Safetu Grdžaliju, poželio puno uspjeha u rukovođenju radom Kancelarije, kao i ostvarivanje planiranih ciljeva.

On je zahvalio i predsjedniku Privredne komore (PKCG), Vlastimiru Goluboviću na inicijativi i aktivnostima koje je sproveo u pravcu otvaranja Kancelarije u Podgorici, a predsjednicima privrednih komora regiona na podršci i povjerenju koju su ovim iskazali Crnoj Gori i njenom glavnom gradu.

„Ovu podršku KIF-a razumijemo i kao priznanje Crnoj Gori za njenu posvećenost i doprinos u dostizanju ciljeva Berlinskog procesa, regionalnoj stabilnosti, povezivanju i građenju mostova saradnje u našem regionu“, kazao je Simović.

On je dodao da će Vlada biti partner KIF-u i Kancelariji u Podgorici i pružati pomoć u realizaciji projekata od zajedničkog interesa.

Predsjednik Privredne komore Srbije, koji predsjedava KIF-om, Marko Čadež, zahvalio je Simoviću na veoma dobrom poznavanju rada i ciljeva organizacije na čijem je čelu, što je još jedna potvrda da je izbor Podgorice za sjedište Kancelarije Generalnog sekretara potpuno opravdan.

“Odluka o tome je bila laka, donešena je brzo i bez dileme, svakako zahvaljujući angažovanju PKCG i njenog predsjednika”, kazao je Čadež i dodao da je Crna Gora primjer kako se sprovodi proces evropskih integracija i ispunjava zahtjevna evropska agenda.

On je podsjetio i na podršku koju je za osnivanje KIF-a pružio bivši crnogorski premijer, a sada predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Čadež je pozvao vlade zemalja regiona da pokrenu institucionalnu debatu o ideji kreiranja Zajedničkog ekonomskog prostora (REA) i da u saradnji sa komorama i privrednicima postave arhitekturu koja će služiti rješavanju problema na praktičnom, privrednom nivou.

„To je ono što traže privrednici i tu nema politike“, kazao je Čadež i rekao da to mora biti region uspjeha, a ne konflikta.

On je predložio da vlade zemalja regiona zajednički nastupaju i organizuju prezentacije investicionih i poslovnih potencijala Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar KIF-a, Safet Grdžali, kazao je da su do sada održali veliki broj sastanaka na svim nivoima u mnogim zemljama, ali da je ovaj susret u Crnoj Gori sa Simovićem poseban, jer utisak je da niko nije tako dobro upoznat sa suštinom i misijom KIF-a i njegovim značajem, kao što je to slučaj u Vladi.

„Ovo što radi crnogorska Vlada i PKCG je pravi primjer istinske podrške“, kazao je Grdžali.

On je naveo da je u globalnim ekonomskim odnosima nekada važila krilatica da „veća riba jede manju“, ali to više nije slučaj.

„Danas brži, fleksibilniji i mudriji preuzima sporijeg i nespremnijeg, i to privrednici i vlade regiona moraju znati i u skladu sa tim se odnositi“ dodao je Grdžali.

On je sugerisao da kada komore ovako, zajednički nastupaju, i partneri na zapadu će prepoznati njihovu snagu, ozbiljnost i spremnost za realizaciju velikih projekata.

Grdžali je kazao da će KIF biti svojevrsni ambasador Zapadnog Balkana i kreator win-win projekata, na korist svih građana regiona.

Komorski investicioni forum je kao regionalna asocijacija privrednih komora Zapadnog Balkana osnovan na Bečkom samitu 2015. godine sa ciljem jačanja regionalne saradnje, kroz udruženo komorsko djelovanje, saradnjom i usaglašavanjem aktivnosti usmjerenih na razvoj konkurentnosti privreda regiona. Osnivanjem Foruma istaknuta je inicijativa za aktivno uključivanje nacionalnih privrednih komora u realizaciji konkretnih ciljeva Berlinskog procesa.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...