fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIsplata zarade uslov za nastavak proizvodnje

Isplata zarade uslov za nastavak proizvodnje

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Radnici Metalca Termochem iz Nikšića neće nastaviti proizvodnju dok ne prime oktobarsku i barem dio novembarske zarade, kao i dok se ne vrate na posao njihove kolege koje su dobile otkaze nakon prestanka važenja ugovora o radu.

Predsjednik Sindikata Metalca Termochem, Slobodan Kovačević, rekao je da su radnici obaviješteni da je pokrenut disciplinski postupak protiv svih zaposlenih u pogonu, jer su prekinuli proizvodnju.

„Čekaju se advokati iz Praga da daju sud o nastaloj situaciji. Radnicima na određeno vrijeme kojima je istekao ugovor kao i penzionerima, uručeni su otkazi, dok stalno zaposleni čekaju stav advokata firme koji bi trebalo da se zna najvjerovatnije do utorka“, saopštio je Kovačević nakon sastanka sa predstavnicima poslovodstva.

On je dodao da su ih predstavnici poslovodstva obavijestili da su izričiti pri stavu da novembarsku platu neće dobiti niko od zaposlenih zbog obustave rada.

„Primili smo septembarsku zaradu, a oktobarska je trebalo da bude 1. decembra, ali je najavljeno da će kasniti najmanje 15 dana“, rekao je Kovačević.

On je naveo da su u Metalcu otkaze dobila 42 radnika i penzionera, dok 32 čeka discilinski postupak, jer nijesu radili.

Jedan od stalno zaposlenih radnika, Igor Ćetković, rekao je da neće početi proizvodnju dok svi ne dobiju produženje ugovora na tri mjeseca.

„Platu za oktobar smo zaradili i ne prihvatamo nikakve izgovore direktora da bi nam dao zaradu da nijemo prekinuli proizvodnju. Nije ni naša krivica što nijesmo radili u novembru, i ukoliko uprava želi da zadrži radnike i fabriku, treba da isplati novembarsku zaradu“, poručio je Ćetković.

Jedan od zaposlenih na određeno vrijeme, Ivan Striković, pokazao je dobijeno rješene o otkazu ugovora o radu i saopštio da je u Metalcu radio godinu i šest mjeseci.

„Nijesam očekivao da ću dobiti otkaz, ali valjda će se situacija u Metalcu riješiti na najpovoljniji način“, kazao je Striković.

Izvršni direktor fabrike, Živorad Krsmanović, rekao je ranije agenciji Mina-business da Metalac trpi veliku štetu zbog obustave rada zaposlenih, koji ni nakon deblokade računa i isplate septembarske zarade, nijesu htjeli da nastave proizvodnju.

On tvrdi da je uprava Metalca Termochem ispoštovala obećano i u petak isplatila septembarsku zaradu, a prethodno i deblokirala račun fabrike, čime su se stekli uslovi za nastavak rada.

“Ni prvog radnog dana nakon vikenda, a ni dan nakon toga, zaposleni nijesu htjeli da nastave proizvodnju, pa je poslodavac u srijedu donio privremenu mjeru o udaljavanju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika koji su napravili prekršaj”, objasnio je Krsmanović.

On je dodao da zaposlenima kojima je istekao ugovor o radu, nije produžen angažman, jer bi na taj način nastavili neopravdanu obustavu rada.

Krsmanović tvrdi da poslodavac zbog obustave rada trpi veliku štetu, jer ne može da proizvodi i ispoštuje dogovorene rokove isporuke kupcima.

Radnici Metalca Termochema obustavili su proizvodnju 30. oktobra zbog kašnjenja zarada, ali su svako jutro dolazili u fabriku. Ulazak u fabriku u srijedu nije dozvoljen za oko 40 radnika kojima je ugovor o radu prestao početkom novembra.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju, otvorila vrata tržišta i uposlila oko 100 radnika.

Najčitanije