fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryIsplatiće Italijanima u maju 39,92 miliona EUR

Isplatiće Italijanima u maju 39,92 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će u maju isplatiti treću tranšu italijanskoj kompaniji A2A, po osnovu vlasničkog uloga u Elektroprivredi (EPCG), u iznosu od 39,92 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su Vijestima rekli da su, shodno odredbama iz ugovora italijanske A2A i crnogorske Vlade, Italijanima do sada isplaćene dvije tranše.

Kako su naveli iz tog resora, kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić, četvrtu tranšu će do kraja jula isplatiti EPCG u iznosu od 70,05 miliona EUR.

“Realizacija ugovora realizuje se planiranom dinamikom”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Država, prema podacima Centralno klirinško depozitarnog društva, trenutno kontroliše oko 80,14 odsto akcija EPCG, a italijanska kompanija A2A 18,65 odsto.

Iz Ministarstva su na pitanje šta ovogodišnji planovi Ministarstva i EPCG predviđaju kada su u pitanju nove hidroelektrane (HE) u Crnoj Gori i da li je potpuno propao projekat za izgradnju nove termoelektrane (TE) u Pljevljima, odgovorili da se projekat ekološke rekonstrukcije TE i toplifikacije Pljevalja realizuje dobrom dinamikom.

“Kada je u pitanju drugi blok, analiza adekvatnog koncepta novog objekta je još u toku. U narednoj godini je predviđena izgradnja osam malih elektrana (mHE)”, naveli su iz Ministarstva.

Sekulić je, u ime države, potpisala 28. decembra ugovor o izgradnji solarne elektrane instalisane snage 250 megavati (MW) na lokalitetu Briska gora u Ulcinju sa konzorcijumom koji čine EPCG, Fortum i Sterling and Wilson.

Najčitanije